Blog over Stages

Het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd om een carrière te beginnen in de techniek. Toch is het zonde dat veel mensen bij voorbaat al denken dat de techniek niets voor hen is. Je hoeft echt niet van bouten of leidingen te houden om in de sector aan de slag te gaan. Bovendien denken de meeste mensen dat je in de techniek slechts uit een select aantal banen of werkgevers kunt kiezen, maar dat is een misvatting. Er zijn juist ontzettend veel verschillende mogelijkheden in de techniek! In dit artikel lees je daarom welke mogelijkheden er binnen de technische sector te vinden zijn. 

 

Wat voor baan kun je krijgen in de techniek?

Dat de technische sector breed is hebben we al verteld. Maar waar moet je dan aan denken? Onderstaand sommen we enkele voorbeelden op, waar je zelf misschien nog niet aan hebt gedacht!

  • Ingenieur

Als ingenieur ga je aan de slag met het ontwerpen en (laten) bouwen van bijvoorbeeld viaducten, passages en wegen. Spreekt infrastructuur je minder aan, maar vind je techniek en ontwerpen wel heel interessant? Geen probleem! Een beroep als ingenieur is namelijk niet alleen toegespitst op infrastructuur, het is vele malen breder dan dat. Zo kun je bijvoorbeeld ook product engineer worden. Als product engineer ben je onder andere bezig met het ontwerpen van auto’s, smart home producten en diverse machines. Een mooi uitdagend beroep, waar je voldoende afwisseling kan vinden dus! 

  • Installatiemonteur

Als installatiemonteur heb je een erg divers beroep. Zo help je bedrijven en particulieren bij de installatie van bijvoorbeeld gas, water en centrale verwarming aansluitingen. Ook het installeren van koelinstallaties als airco’s en het aansluiten van elektrische laadpalen kan onderdeel uitmaken van je functie. Verder heb je ook verschillende soorten installatiemonteurs. Zo is de ene monteur meer bezig met het installeren van dergelijke apparatuur en is de andere monteur meer gericht op het oplossen van storingen. Je kan dus kiezen wat het beste bij je interesses en persoonlijkheid past. Houd je juist meer van een afwisselende functie waar beide werkzaamheden aan de orde zijn? Dan kun je aan de slag gaan bij een bedrijf waarbij beide taken in je functieomschrijving vallen. Vaak zijn dit de wat kleinere technische bedrijven die hier geen aparte afdeling voor hebben.  

  • Projectleider

Wanneer je werkzaam bent als projectleider in de techniek heb je als het ware een helikopterview nodig. Jij moet het overzicht bewaren tussen de werkzaamheden, de klanteisen en de belangen van je medewerkers. Je bent van begin tot eind verantwoordelijk voor het bouwproject en je dient dus een goed verantwoordelijkheidsgevoel te hebben. Verder moet je ook goed om kunnen gaan met onverwachte omstandigheden. Loopt de levering van een belangrijk element vertraging op, dan mag niet opeens het hele project stil komen te liggen. Ben je iemand die goed overzicht kan bewaren, een goede people manager is en houdt van verantwoordelijkheid? Dan is een beroep als projectleider in de techniek jou op het lijf geschreven. 

 

Salaris binnen de technische sector 

Wanneer je kiest voor een beroep binnen de technische sector, kies je voor een beroep in een van de best betaalde sectoren die Nederland rijk is. De technische sector staat namelijk in de top 5 van best betalende sectoren. Zo verdien je gemiddeld zo’n 3600,- per maand. Echter hoort hier wel een kleine kanttekening bij: een gemiddelde wordt berekend over alle salarissen binnen de betreffende industrie en verschilt dus ook per functie en per organisatie. Wat wel vaststaat is dat een beroep in de techniek geen windeieren legt. Je moet hard werken, maar je krijgt er ook goed voor betaald. Echter is het belangrijk om je te realiseren dat een beroepskeuze puur gebaseerd op je (toekomstige) salaris niet de juiste overweging is. De keuze voor een potentieel beroep kun je het beste selecteren op basis van je interesses, kwaliteiten en drijfveren. Op het moment dat je op die manier je beroepskeuze maakt, zal je het meeste uit jezelf halen, werkplezier beleven en uiteindelijk ook het meest verdienen. 

 

Waar vind je een baan in de technische sector?

Als je op zoek bent naar een leuke stage of baan in de techniek is het belangrijk om te weten waar je moet zoeken. Bij stage.nl kun je gemakkelijk op populaire beroepsgroepen filteren. Als je op zoek bent naar een baan in de technische sector kan je via nationale of branche gerelateerde vacaturesites naar beschikbare vacatures zoeken. Naast het filteren op vacaturesites kun ook een selectie maken op basis van bedrijven in de sector. Vervolgens kan je kijken welke vacatures deze bedrijven aanbieden en hierop solliciteren. Zie je geen vacatures? Dan kun je hier naar vragen of een kans wagen en een open sollicitatie sturen. 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.