Heb je een stageplek te pakken en wil je weten of je recht hebt op een stagevergoeding? En wat is een stagevergoeding eigenlijk? Ben je ook benieuwd of er van een stagevergoeding belasting afgaat? Scrol dan naar beneden en vind de antwoorden op jouw vragen.

Wat is dat een stagevergoeding?

Een stagevergoeding is een bedrag dat je kunt krijgen als je stage loopt. Met de nadruk op ‘kunt’, want een stagevergoeding is niet wettelijk verplicht. Of je recht hebt op een stagevergoeding hangt dus af van het bedrijf waar je stage gaat lopen.

We horen je denken: “Maar in principe werk ik tijdens een stage toch gewoon voor het bedrijf? En voor werk krijg je betaald.” Klinkt logisch, inderdaad. Maar bij een stage ligt de nadruk op leren en ervaring opdoen in de praktijk. Het is dus geen echte baan. Daarom onderteken je aan het begin van je stage (waarschijnlijk) een stageovereenkomst in plaats van een arbeidsovereenkomst.

Good to know: Als een bedrijf in hun cao heeft staan dat ze een stagevergoeding geven, dan zijn ze dit verplicht. Cao staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. Dit is een soort contract waar alle afspraken in staan die de FNV-vakbond gemaakt heeft met jouw stagebedrijf of met de sector waarin jouw stagebedrijf valt.


Hoe wordt de hoogte van een stagevergoeding bepaald?

Ben jij een van de geluksvogels die een stagevergoeding krijgt? Lekker geregeld! Nu wil je natuurlijk weten hoeveel jij iedere maand gestort krijgt.

Hoeveel je precies krijgt, hangt helemaal af van jouw stagebedrijf. Als bedrijven ervoor kiezen om een stagevergoeding te geven, mogen ze namelijk ook zelf bepalen hoeveel ze een stagiair uitbetalen. Om het bedrag te bepalen kijkt een bedrijf vaak naar je opleidingsniveau, studiejaar, het soort stage en het aantal uren dat je stage loopt. Ook kan de sector van invloed zijn.


Wat is de gemiddelde stagevergoeding?

Omdat bedrijven dus zelf hun stagevergoeding mogen bepalen, kan het per bedrijf heel erg verschillen. Hieronder vind je de gemiddelde vergoeding per opleidingsniveau.

Vmbo

Als vmbo’er krijg je vaak geen stagevergoeding, maar een reis- en/of onkostenvergoeding.

Mbo

De gemiddelde stagevergoeding bij een mbo-stage voor vier dagen per week is € 182,-. Bij een stage voor vijf dagen per week is de gemiddelde vergoeding € 227,- bruto per maand.

Hbo

Bij een meewerkstage als hbo’er is de gemiddelde vergoeding tussen de € 136,- en € 227,- bruto per maand. Bij een afstudeerstage is het gemiddelde tussen de € 227,- en € 454,-.

Wo

Een wo’er krijgt gemiddeld een vergoeding van tussen de € 227,- en € 454,- bruto per maand.

Of er van je stagevergoeding belasting afgehaald wordt, lees je hieronder.


Gaat er van mijn stagevergoeding belasting af?

Ja, er gaat van jouw stagevergoeding belasting af. Een stagevergoeding wordt namelijk gezien als een vorm van inkomen. Nice to know: Doordat het inkomen is, kun je er loonheffingskorting op laten toepassen. Zo wordt er van je stagevergoeding minder belasting afgehaald en houd je aan het eind van de maand meer over. Beter!

Let op: Je mag de loonheffingskorting maar bij één werkgever toe laten passen. Heb je dus bijvoorbeeld naast je stage een bijbaan, dan krijg je alleen loonheffingskorting bij één van de twee. Het beste is om het toe te laten passen op het hoogste inkomen.

Het kan trouwens gebeuren dat er van je stagevergoeding teveel belasting afgehaald wordt. Maar no worries, dit kun je met een T-formulier van de Belastingdienst terugvragen.

Krijg je alleen een reiskosten-, onkosten- of kilometervergoeding? Over dit soort stagevergoeding betaal je geen belasting, want deze vergoedingen worden niet gezien als inkomen.