Jij bent op zoek naar een stage, maar weet niet zo goed hoe jij die mail naar het bedrijf opstelt en, nog belangrijker, de sollicitatiebrief moet schrijven. Don’t worry. Met onze tips schrijf jij binnen no time een goede stagebrief. Ook kun je een voorbeeld van een sollicitatiebrief bekijken.

Hoe schrijf ik een stage sollicitatiebrief?

En nee, niet zomaar een sollicitatiebrief, maar echt een goede.. Dit hangt natuurlijk af van de stage waarop jij solliciteert én wie jouw brief gaat lezen.

Het is in ieder geval heel belangrijk dat jij niet twee keer dezelfde sollicitatiebrief naar verschillende bedrijven stuurt. Is jouw brief uniek? Dan laat jij zien dat je je goed hebt ingelezen en weet welke skills het bedrijf zoekt. En niet onbelangrijk: dat je gemotiveerd bent om daar aan de slag te gaan.

En hoe je nu zo’n goede sollicitatiebrief schrijft? Heel simpel. Je maakt een basis brief en past deze steeds aan, aan de hand van waar jij gaat solliciteren. Per brief pas je de schrijfstijl aan en leg je de nadruk op de skills die het belangrijkst zijn voor die stage. Weet je niet precies welke schrijfstijl je het beste kunt gebruiken? Bekijk dan de vacature nog eens goed: houd dezelfde stijl aan, want dan kan er weinig misgaan.


Opbouw sollicitatiebrief: de openingszin

Het eerste wat jouw nieuwe werkgevers te zien krijgen, is de openingszin van je sollicitatiebrief. Maak ’m dus concreet en krachtig: zo trek jij de aandacht! Vertel waarom je erop reageert en bijvoorbeeld hoe je hem gevonden hebt. Je openingszin mag, maar hoeft niet per se origineel te zijn.

Voorbeelden openingszinnen:

  • Na het lezen van de vacature ‘uitdagende stage video & design in Rotterdam’ op uw website, wist ik meteen dat deze stage perfect bij mij past. In mijn vrije tijd edit ik vaak video’s en ga ik zelf ook op pad om video's te maken.
  • Waarom ik de ideale kandidaat ben voor een commerciële stage bij (bedrijf)? Dat wil ik u graag toelichten in deze brief.


Opbouw sollicitatiebrief: het middenstuk

Why should we hire you? Het middenstuk van jouw brief geeft hier antwoord op. Uit de vacature kun je vaak de belangrijkste skills halen die de ideale kandidaat nodig heeft, zowel de soft skills als de (werk)ervaring en opleiding. Focus hierop en geef voorbeelden in je motivatiebrief waarom jij die ideale kandidaat bent. En vergeet ook niet je motivatie te verwerken in je stage mail.

Ervaring en soft skills. Vertel duidelijk wat het bedrijf aan je heeft en zorg dat dit écht iets toevoegt. Herhaal dus niet alleen de (werk)ervaring die al op je cv staat. Wat heb jij bijvoorbeeld geleerd op school of tijdens je studie? En waarom komen deze skills goed van pas bij de stage?

Why Oh Why. Voor sommige bedrijven is je motivatie zelfs belangrijker dan je ervaring. Dus, waarom wil je hier werken? Check vooral de social media van het bedrijf, bekijk de website en vraag je netwerk eens iets over het bedrijf te vertellen. Misschien doe je hierdoor goede inspiratie op om je motivatiebrief te verbeteren.

In totaal bestaat je middenstuk uit één tot drie alinea’s. En je sollicitatiebrief in totaal? Die is ongeveer één A4’tje. Benieuwd naar hoe dit eruit kan zien? Check dan ons voorbeeld sollicitatiebrief hieronder.


Opbouw sollicitatiebrief: de afsluiter

Het doel van jouw sollicitatiebrief? Dat het bedrijf je uitnodigt voor een stagegesprek. Hier eindig jij je brief dus mee. Hoe je dit doet? Bekijk de voorbeelden van afsluiters hieronder of check de voorbeeld stage sollicitatiebrief.

  • Graag zou ik kennis met u maken tijdens een persoonlijk gesprek.
  • Ik ga graag dieper in op mijn motivatie en wat ik voor (bedrijf) kan betekenen tijdens een persoonlijk gesprek.
  • Bakje koffie doen dan maar?

Sollicitatiebrief stage voorbeeld

Twijfel je alsnog over hoe jij je stagebrief kunt schrijven? Dan vind je hier een voorbeeld.

---

Beste [NAAM RECRUITER],

Met deze brief stel ik mij kandidaat voor de hbo-afstudeerstage geautomatiseerd berichtenverkeer in Apeldoorn. Ik zit op dit moment in het laatste jaar van mijn Informatica-opleiding en ben ik op zoek naar een IT-uitdaging om af te studeren.

Waarom een automatiseringsstage? Ik heb tijdens mijn studie al een introductie gehad in JSON en vond deze theorie en enkele praktijkopdrachten zo interessant dat ik niet kan wachten om dit full scale toe te passen bij een echte applicatie. Ik zou mij graag willen specialiseren in automatisering in mijn master, dus dit is voor mij de perfecte kans om hier alvast meer mee bezig te zijn.

Graag zou ik mijn afstudeerstage bij [NAAM BEDRIJF] willen doen, omdat dit een groot en bekend bedrijf is met een diversiteit aan collega’s, zowel qua skills als persoonlijkheden. Ook las ik op de website dat [NAAM BEDRIJF] een eigen jongerennetwerk heeft en hoorde ik van medestudenten positieve verhalen over stages bij [NAAM BEDRIJF]. En daarnaast is het gewoon mooi meegenomen dat ik zelf ook in Apeldoorn woon.

Wat ik het liefst doe in mijn vrije tijd, is programmeren. Ik geniet ervan om apps te maken en lastige wiskundige problemen op te lossen met verschillende programmeertalen, zoals Python, Java en Haskell. Ook heb ik al redelijk wat kennis van Javascript en JSON, want deze heb ik veel gebruikt tijdens de projecten van het tweede jaar van mijn studie. Daarnaast werk ik overzichtelijk en houd ik van structuur: hoe duidelijker ik programma’s kan documenteren, hoe fijner dat is. Helaas heb ik geen ervaring met Sharepoint, maar ik ben wel zeer gemotiveerd om hiermee aan de slag te gaan en hier alles over te leren.

Ik zou graag langskomen op kantoor om dieper op mijn motivatie in te gaan en kijk uit naar uw antwoord.

Met vriendelijke groeten,

Bas Janssen


---

Wil je graag dit voorbeeld bewaren op je computer of mobiel? Download dan hier de pdf-versie van deze voorbeeld sollicitatiebrief stage.