Stage in het vooruitzicht? Dan zit dat schrijven van een stageverslag er (helaas) ook aan te komen. Om het leed dat het maken van een verslag heet wat te verzachten, kunnen we je één ding al vertellen: preparation is key. Maar wat is het stageverslag eigenlijk en hoe maak je ’m? Wat is de opbouw van een stageverslag? En wat is het verschil tussen een stageverslag en stageplan? Je leest dit en meer hieronder.

Ben jij snel op zoek naar een stage verslag voorbeeld? Keep scrolling. Je vindt er één onderaan.

Wat is een stageverslag?

Met jouw stageverslag geef je jouw docent een goed beeld van wat je gedaan en vooral geleerd hebt tijdens jouw stageperiode.

Houd het serieus en vertel niet in geuren en kleuren over het uitgebreide lunchbuffet of dat je je bureaustoel in zeven standen kon zetten. Van welke werkzaamheden heb je echt genoten? Wat vond je minder, terwijl je van tevoren dacht dat je dat het allerleukst zou vinden?


Wat is het verschil tussen een stageverslag en een stageplan?

Stageverslag. Stageplan. Wat is nou het verschil? Dat zit ’m in het moment van schrijven. Het stageplan is namelijk ter voorbereiding op je stage en het verslag schrijf je erna. Zo schrijf je bijvoorbeeld in je stageplan welke leerdoelen je wilt behalen en in het verslag of je die behaald hebt en hoe.

Hieronder vind je een standaard opbouw van een stageplan. Als je iets verder scrolt, vind je een standaard opbouw van een stageverslag.


De opbouw van een stageplan

Heb jij geen richtlijnen van school gehad voor je stageplan? Gebruik dan de standaard opbouw hieronder.

NAW-gegevens

NA-Wat? De standaard contactgegevens. Van jezelf, je stagedocent, het stagebedrijf en je stagebegeleider.

Stageverloop

Op welke afdeling ga je stagelopen? Hoeveel weken of maanden, en voor hoeveel uur per week?

Stagebedrijf

Een korte omschrijving van je stagebedrijf. Wat doen ze en op welke doelgroep richten ze zich?

Taken en planning

Welke taken en verantwoordelijkheden krijg je? Wat zijn je verwachtingen? Wat lijkt je leuk en wat minder leuk? En natuurlijk, waarom?

Qua planning kun je aangeven hoe vaak je contact zult hebben met je stagedocent. Maar ook hoe vaak je tussentijdse gesprekjes zult hebben met je stagebegeleider en wanneer je eindgesprek is.

Leerdoelen

Het allerbelangrijkste: wat wil je leren tijdens je stage en waarom? Met een korte opsomming kom je vast niet weg. Neem er de tijd voor en denk goed over je leerdoelen na.

Inleverdatum stageverslag


De opbouw van een stageverslag

Hieronder vind je een standaard opbouw van een stageverslag.

Voorblad

Lekker simpel: de naam van je stagebedrijf, inleverdatum, plaats en het logo van school.

Inhoudsopgave

De hoofdstukindeling van je verslag.

Inleiding

In de inleiding kun je kort aangeven bij welk bedrijf en op welke afdeling je stage hebt gelopen. Waarom je er stage wilde lopen en hoe je de stage vond. En in een à twee regels wat je geleerd hebt.

Over het bedrijf

In dit hoofdstuk geef je een uitgebreidere beschrijving van jouw stagebedrijf. Wat doet het bedrijf? Hoe is het ontstaan? Hoeveel mensen werken er? Misschien kun je wel een organogram vinden. Dit is ook de plek om meer te vertellen over jouw afdeling.

Jouw leerdoelen

Leerdoelen. Het zal niet de eerste keer zijn dat je die voorbij ziet komen. Verdomd lastig om ze te bepalen, maar als je ze eenmaal geformuleerd (met een rollende, Gooische rrr) hebt, zijn ze best handig. Zo weet je waar je focus ligt tijdens je stage.

Tip: Bespreek voordat je stage begint je leerdoelen met je stagebegeleider. Zo kun je nutteloze klussen (lees: alleen maar koffie en kopietjes halen) voorkomen, want hé, jij hebt ten slotte doelen te behalen!

Jouw taken

Wat heb je al die maanden nou eigenlijk gedaan? Logboek erbij en je hebt binnen no-time alles op papier.

Conclusie

En dan the big question: wat heb je geleerd? Staat jouw stage gelijk aan de start van jouw carrière? Of was het niet zo’n succes en mocht je echt alleen maar koffie en kopietjes halen (hope not)? Anyway, vertel hoe jij die leerdoelen keihard hebt gecrusht. Of niet. Vertel ook dan wat je van de periode hebt geleerd en hoe je het nu anders aan zou pakken.

Dankwoord

Bedankt voor die Blumen, uhm, leerzame stagetijd. Yep, tijd om de mensen te bedanken die jouw stage mede mogelijk hebben gemaakt.

Bijlagen

En vergeet niet in je stageverslag naar de bijlagen te verwijzen, hè. Zonder verwijzing bestaan ze niet.

Onderaan de pagina vind je een stageverslag voorbeeld.


Stageverslag tips

Wat stageverslag tips op een rijtje.

Een logboek wordt je redding

Na maanden lang gezwoegd te hebben en duizend verschillende dingen te hebben gedaan, is het niet zo gek dat je niet meer tot in de puntjes weet wat je allemaal gedaan hebt. Een logboek bijhouden is de oplossing.

Door tijdens je stageperiode iedere dag kort op te schrijven wat je gedaan hebt, werk je straks veel makkelijker je stageverslag uit. Niet alleen bij uitschrijven van je takenpakket, maar bij het bepalen of jij jouw leerdoelen hebt behaald.

Trust us. Dat minuutje per dag dat het kost om op te schrijven wat je die dag gedaan hebt, gaat je straks heel wat tijd opleveren.

Check, check, dubbelcheck

Inkoppertje, maar wel heel goed: laat je verslag lezen door een van je ouders, vrienden of klasgenoten. Vier ogen zien meer dan twee. Zeker als je al een tijdje met je verslag bezig bent. Dan ben je blind voor je eigen tikfoutjes.

Nachtje doorhalen om je stageverslag te schrijven?

Not a very good idea. Er zit vaak meer werk in dan je denkt. Voordat je het weet zit je met je stay calm-peuk in je espressoshot te roeren en met een pen op je beeldscherm te schrijven.


Voorbeeld van een stageverslag

Klik hier voor een stage verslag voorbeeld.