Het hoort allemaal bij the road to the real world: een cv maken. Maar voordat je aan het Echte Werk begint, ga je waarschijnlijk eerst stage lopen, en daar is een stage cv voor nodig. Een stage cv? Yep, it’s a thing. Het is niet heel veel anders dan een gewoon cv maken, maar met een paar extra tips en tricks hengel jij die stage van je dromen zo binnen.

First things first: jouw cv wordt gebruikt om te kijken of jij geschikt bent voor de stage: doe je een opleiding die aansluit op de stage of heb je toevallig al andere baantjes gehad in hetzelfde vakgebied? Naast je cv, schrijf je ook een sollicitatiebrief waarin je vertelt waarom jij degene bent die de stageplaats verdient.

Back to the cv-business. Want hoe maak je dat cv dan, wat moet er allemaal in staan en hoe zorg je dat het er ook nog een beetje knap uitziet? Houd je kladblok gereed, here we go. Als je geen zin hebt om te lezen, kun je ook meteen doorklikken naar de gratis cv-builder: een tool waarmee je supersnel je stage cv in elkaar flanst. Minder origineel, handig als de deadline voor je cv vanavond is.

Solliciteer bij ons zonder cv

Heb je geen cv, maar wil je wel solliciteren? Geen probleem! Bij Stage.nl kun je ook solliciteren zonder cv. Bekijk de vacatures!

Een stage cv ontwerpen

Er zijn duizendeneen afbeeldingen van een voorbeeld cv van een student te vinden, maar laten we wel wezen: om op te vallen moet je een beetje je best doen. Uiteraard kun je ons voorbeeld cv als uitgangspunt gebruiken, je moet immers ergens beginnen en niet iedereen heeft Photoshop of InDesign-skills. Ga bij jezelf na wat je wilt uitstralen met je cv voor een stage; als je op een krantenredactie wilt stage lopen, is een stage cv met allemaal bloemen erop natuurlijk hartstikke creatief, maar niet echt logisch. Beter is dan een cv met een krantenpagina-layout. Wil je stage lopen bij een bloemist, dan is de eerste optie misschien wel effectief. Kleine kanttekening: pas op dat het niet kinderachtig wordt. Een cv is iets serieus, en je wilt niet onderaan de stapel belanden omdat je zo nodig vijftig tinten roze moest gebruiken.

Tip: Maakt een gratis cv met de cv-builder van YoungCapital! Upload je bestaande cv of vul de lege velden in. Kies daarna uit verschillende lay-outs voor een professionele look en download gratis je cv!


Wat zet je in je cv?

Goed, genoeg over de layout. Je stage cv moet ingevuld worden, en nu wordt het pas écht interessant. Begin sowieso met een stukje contactgegevens.

  • Naam
  • Adres
  • Telefoonnummer
  • Geboortedatum
  • E-mailadres (maak even een nieuwe aan als het nu prettylittlebird@hotmail.com is)

Maar ook: heb je je rijbewijs? Zet het erin. Een eigen blog waar de recruiter alvast je schrijfstijl kan checken? Yes, sir. Een Instagramfeed waar je fotografietalent vanaf spat? Joe.

Hello, is it me you’re looking for?

Nu komt een lastig (misschien wel het lastigste) deel van je cv maken. Jezelf voorstellen. In een kort, persoonlijk stukje laat jij alvast een eerste indruk achter bij degene die je stage cv leest. Very importanté, want zo til je je cv naar een next level. Maar ook very moeilijk, want hoe omschrijf je jezelf zonder in clichés te vervallen (‘Ik ben een harde werker met ambitie’) en zonder jezelf neer te zetten als arrogante kwal (‘Op mijn vijftiende had ik al 10K op de bank’)? Nu is een handig moment om dat voorbeeld cv van een student er even bij te pakken. Neem de tijd en probeer op een originele manier te vertellen wie je bent, en vooral waarom jíj geschikt bent voor de stage. Vertellen over je kat is schattig, maar niet interessant voor een stage bij een wetenschappelijk bedrijf. Bij een dierenpraktijk stage lopen? Dan is je poezenbeest wél relevant.

Werkervaring

Op je stage cv staat waarschijnlijk minder werkervaring dan op een ‘gewoon’ cv, simpelweg omdat je nog niet zoveel werkervaring hebt. No problemo, dat snapt de contactpersoon ook wel. Ga dus niet je cv opvullen met álle baantjes die ooit hebt gehad, inclusief hondenuitlater, heitje-voor-een-karweitje en die ene keer dat je hebt opgepast op de baby van je buurvrouw, maar beperk het tot bijbanen of andere projecten waar je écht iets aan hebt gehad. Vrijwilligerswerk is ook goed om te melden. Vertel vervolgens wat je taken waren, en zet alles in volgorde van heden naar verleden. Easy peasy.

Opleidingen

Now it’s your time to shine. Al die uren huiswerk, leren en (soort van) luisteren naar docenten betalen zich nu terug in de vorm van diploma’s op je stage cv. Zet je middelbareschooldiploma onderaan en werk zo omhoog naar het heden. Wel even erbij zetten of je je diploma hebt gehaald of niet. Knaller van een scriptie geschreven, een interessante minor gevolgd die mooi aansluit bij de stage of de administratie bij je studentenvereniging gedaan? Nice, zet er maar bij.

Picture perfect

Een foto of geen foto op je cv: that’s the question. Ons antwoord is hell yeah. Alleen niet die ene waar je met een drankje op de bar staat, of ondersteboven in een lantaarnpaal hangt. Een simpele, lachende foto waar je recht in de camera kijkt, is de beste optie voor op je stage cv.


Versturen maar! O nee, toch niet

Heb je je cv gemaakt, is alles afgevinkt en ben je ready to rumble? Doe nog een laatste check, met eventueel een voorbeeld cv ernaast, om te zorgen dat je écht alles in je stage cv hebt staan. En let daarbij nog even op het volgende.

  • Zorg dat je cv niet langer is dan twee A4’tjes.
  • Leuk hoor, die creatieve layout, maar zorg wel dat het overzichtelijk is.
  • Knal je naam in de header, zodat je contactpersoon je snel (terug) kan vinden in de stapel.
  • Als je hyperlinks gebruikt voor bijvoorbeeld je blog, zal de contactpersoon daar sneller op klikken. Gebruik er maximaal drie in je gehele cv.
  • Print je stage cv uit; foutjes zie je sneller op papier.
  • Laat je iemand anders je cv checken.
  • Tevreden? Sla het op als pdf, dan kan er niks meer verspringen in de opmaak.

En dan rest ons slechts een ding: succes!


Voorbeeld stage cv

Natuurlijk hebben wij voor jou ook een voorbeeld stage cv gemaakt. Hier kun je de PDF versie vinden: voorbeeld stage cv PDF.