Blog over Stages

Als je erover denkt om je tuin een nieuwe look te geven of simpelweg meer privacy wilt creëren, dan is het plaatsen van een nieuwe houten schutting een uitstekende manier om dat te bereiken. Het kan een flinke investering zijn als je deze klus uitbesteedt aan professionals. Maar waarom zou je dat doen als je het ook zelf kunt? Het vergt enige voorbereiding, tijd en moeite, maar de voldoening van een zelfgemaakte schutting is onbetaalbaar. In dit uitgebreide artikel vertel ik je alles wat je moet weten over het zelf plaatsen van een nieuwe houten schutting in je tuin, compleet met waardevolle tips en adviezen.

De juiste materialen

De eerste stap bij het plaatsen van een houten schutting is het kiezen en aanschaffen van de juiste materialen bij Gadero. En hiermee bedoel ik niet alleen de houten planken die uiteindelijk je schutting zullen vormen. Je hebt ook een reeks aan gereedschappen nodig om de klus efficiënt te kunnen klaren. Denk aan een robuuste hamer, een betrouwbare waterpas, schroeven, spijkers en scharnieren. Zorg ervoor dat deze materialen van goede kwaliteit zijn. Goedkoop kan in dit geval uitdraaien op duurkoop, omdat je niet wilt dat je schutting na een korte periode alweer reparaties nodig heeft.

Voorbereiding van de bodem en een stevig fundament

Een goede voorbereiding is het halve werk, en dit geldt zeker voor de bodem waarop je de schutting wilt plaatsen. De bodem moet namelijk vlak en stevig zijn om ervoor te zorgen dat de schutting niet na verloop van tijd verzakt of scheef gaat staan. Egaliseer de grond eerst zo goed mogelijk en overweeg het gebruik van betonnen funderingspalen om je schutting extra stabiliteit te geven. Het fundament is immers de ruggengraat van je hele constructie en daar wil je geen risico mee nemen.

Meten is weten

De volgende stap in het proces is waarschijnlijk een van de belangrijkste: het meten en plaatsen van de palen voor je schutting. Neem de tijd om dit zorgvuldig te doen, want elke kleine meetfout kan later voor grote problemen zorgen. Gebruik een rolmaat of een lange meetlat om precies te meten waar elke paal moet komen. De onderlinge afstand tussen de palen moet consistent zijn om een evenwichtige en stevige schutting te waarborgen.

Aan de slag

Na zorgvuldige voorbereiding en meten, is het nu tijd om daadwerkelijk te beginnen met het bouwen van de schutting. Begin bij de eerste paal en gebruik je waterpas om ervoor te zorgen dat deze volkomen recht staat. Bevestig vervolgens de houten planken aan de palen. Doe dit secuur en neem de tijd om elke plank stevig vast te schroeven of te spijkeren. Hier is het handig om een extra paar handen te hebben, zodat een persoon de plank kan vasthouden terwijl de andere de plank vastzet.

Fijne afwerking

Nu de hoofdstructuur van je schutting staat, is het tijd om aandacht te besteden aan de fijne afwerking. Controleer alle schroeven en spijkers en zorg ervoor dat er geen losse planken zijn. Dit is ook het perfecte moment om je schutting een kleur te geven die past bij de algehele uitstraling van je tuin. Het aanbrengen van een goede laag beits of verf kan bovendien de levensduur van je schutting aanzienlijk verlengen.

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.