Blog over Stages

Wanneer is het behalen van een elektrische pallettruck certificaat verplicht?

Incidenten en ongelukken komen het vaakst voor met elektrische pallettrucks. Men is zich wel vaak bewust van de gevolgen en risico’s van het rijden op reach- en heftrucks, maar niet als het gaat om elektrische pallettrucks. Hoe zit het precies met de wet- en regelgeving bij ETP’s? Mag iedereen zomaar een elektrische pallettruck gebruiken en is het verplicht om een certificaat te hebben? Check deze EPT opleiding om veilig een elektrische pallettruck te kunnen gebruiken.

Dezelfde regelgeving als bij heftrucks

De regelgeving bij elektrische pallettrucks is in principe hetzelfde als bij heftrucks. Echter is het halen van een certificaat voor elektrische pallettrucks niet verplicht. Maar dat wil ook niet zeggen dat iedereen eventjes een ETP mag gebruiken. De Nederlandse Arbowet stelt dat chauffeurs grondige instructies moeten hebben gekregen en over specifieke deskundigheid beschikken. De werkgever is verantwoordelijk voor de kennis.

Werkgever is verantwoordelijk voor kennis van de werknemer

Het kan zijn dat er een bedrijfsongeval plaatsvindt en dan moet de werkgever kunnen aantonen dat de werknemer genoeg kennis heeft gekregen op de werking van een elektrische pallettruck. Ook moet de werkgever kunnen aantonen door wie de persoon is opgeleid en wat voor delen zijn behandeld tijdens de cursus of opleiding.

Heb je een EPT certificaat nodig als je een heftruck certificaat hebt?

Het is nodig om een EPT certificaat te hebben als je al een heftruck certificaat hebt. De werkgever is de verantwoordelijke voor de specifieke en deskundige opleiding van haar werknemers. En een heftruck certificaat is niet voldoende bewijs dat de persoon op een veilige en deskundige manier kan werken met een elektrische pallettruck. Het is namelijk zo dat rijden op een elektrische pallettruck een heel andere ervaring is dan rijden op een heftruck. Er zijn andere omstandigheden en andere risico’s bij rijden op een ETP dan rijden op een heftruck. Ook kunnen verzekeraars eisen dat er een apart certificaat nodig is om diverse interne transportmiddelen te overhandigen. Er vinden jaarlijks grote en kleine ongelukken plaats en elektrische pallettrucks zijn daar vaak bij betrokken. Veel ongelukken kunnen voorkomen worden door de gebruikers goed op te leiden.

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.