Blog over Stages

Als je denkt ik vind geen enkele opleiding leuk dan betekent het niet dat er geen enkele opleiding bestaat die goed bij je past. Het kan zijn dat je al opleidingen hebt geprobeerd waarvan je dacht dat ze goed pasten, omdat je ze leuk leken. Het kan aan verschillende dingen liggen dat jij die opleiding dan niet leuk vond. Misschien was het slecht geregeld op de studie, waardoor dat het plezier ervan weg nam. Het kan zijn dat de vorm van onderwijs niet goed bij jou paste, of dat de opleiding toch anders was dan je had verwacht. In zulke gevallen zal je vast balen, maar gelukkig zijn er oplossingen.  

 

Studiekeuze advies voor hulp bij je opleiding 

Je kan bij verschillende bedrijven om hulp bij studiekeuze vragen. Hier werken mensen die gespecialiseerd zijn in loopbaanoriëntatie advies geven en zullen je waarschijnlijk goed op weg kunnen helpen als jij geen leuke opleiding kunt vinden. Op de middelbare school moet je al beginnen met oriënteren als het gaat om vervolgopleidingen. Dit is dan ook al een moment waarbij je een studiekeuzeadviseur kan inschakelen. Echter is het verstandig om voordat je dit doet al zelf eens te kijken naar de opleidingen die er bestaan en wat online testen te doen die je wellicht kunnen helpen bij de zoektocht naar de studierichting die je leuk vindt.  

 

Open dagen voor een goed beeld van de instantie 

Als je een paar testen hebt gedaan of wat mooie opleidingen hebt gevonden die goed aansluiten op jouw interesses, is het slim om open dagen te bezoeken van hogescholen, mbo’s of universiteiten. Zo krijg je vaak een indruk van de sfeer op die instantie, kan je zien of dingen er goed geregeld zijn, hoe groot de instantie is. Het allerbelangrijkste is dat je op zo’n open dag ook vragen kunt stellen. Dit is erg belangrijk, omdat je zo eerlijke antwoorden krijgt van studenten en docenten over hoe de opleiding in elkaar steekt en hun ervaringen daarmee. 

 

Ben je achteraf toch niet tevreden? 

Het kan zijn dat je denkt een leuke opleiding gevonden te hebben, maar als je eenmaal begonnen bent het toch niet helemaal wat voor jou blijkt te zijn. In zo’n geval is het slim om hulp bij je studiekeuze te vragen. Dit kan vaak bij studieadviseurs die vanuit de studie zelf voorzien zijn en waarbij je gratis voor advies terecht kan. Als je echt moeite hebt met het vinden van een nieuwe studie, omdat je toch nog niet goed weet wat je interessant vindt, dan is het slim om een loopbaanadviseur in te schakelen.   

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.