Blog over Stages

Hoe zorg ik voor een schoon schoolgebouw? 

Het schoonmaken van een schoolgebouw is, naast onderwijs, een hele belangrijke factor op een school. Elke dag lopen er tientallen, misschien wel honderden leerlingen rond. Maar hoe zorg je voor een schoon schoolgebouw?

 

Scholen kunnen ervoor kiezen om dit de leraren te laten doen, maar nog beter is om een schoonmaakbedrijf in te schakelen. Zo kunnen de leraren zich focussen op het onderwijs en zijn er specialisten die voor de schoonmaak van de school zorgen. Schoonmaakbedrijven ondersteunen scholen met de veiligheid en gezondheid van de leerlingen door aandacht te geven aan hygiëne. Ook doen schoonmaakbedrijven speciale behandelingen als een vloerreiniging. Dit is iets wat vaak wordt overgeslagen, maar wel erg belangrijk is.

 

Hieronder een aantal tips hoe je zorgt voor een schoon schoolgebouw.

 

  1. Maak regelmatig schoon

Plan met regelmaat en redelijk vaak een schoonmaakbeurt in. Het is afhankelijk van de grootte van het gebouw en het aantal leerlingen. Maar het is belangrijk dat het wekelijks of soms zelfs dagelijks gebeurd.

  1. Gebruik de juiste schoonmaakproducten.

Kies schoonmaakproducten die effectief zijn voor het verwijderen van vuil en bacteriën, maar ook producten die niet schadelijk zijn voor de leerlingen en medewerkers.

  1. Maak regels voor de leerlingen

Met regels wat betreft afval en dingen opruimen zorg je voor een schoner gebouw. Wel wordt het gebouw dan nog steeds vies en moet het schoongemaakt worden, maar dit vertraagd het proces wel en zorgt voor minder werk.

  1. Huur een schoonmaakbedrijf in

Een schoonmaakbedrijf heeft professionals in dienst die weten wat belangrijk is bij het schoonmaken van jouw schoolgebouw.

  1. Voorkom de verspreiding van ziektekiemen

Dit doe je door oppervlakten die vaak worden aangeraakt, als een trapleuning en deurknoppen, regelmatig te desinfecteren. Zorg er hierbij ook voor dat er zeep en papieren handdoeken zijn in de toiletten.



Dit zijn tips voor een schoon schoolgebouw. Hieronder nog een aantal tips voor schoonmaken in het algemeen, wat je in elk gebouw toe kunt passen om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen. 

 

  1. Regelmaat

Hierboven is regelmaat ook al genoemd, maar regelmaat is zeer belangrijk bij het schoonmaken van ieder gebouw. Als je met regelmaat schoonmaakt, dan houd je het vuil, stof en de bacteriën onder controle. 

  1. Maak een schoonmaakplan

Hiermee zorg je ervoor dat je niks vergeet en gestructureerd te werk gaat.

  1. Werk van boven naar beneden

Als je van boven naar beneden werkt tijdens het schoonmaken, dan zorg je voor het beste resultaat. Begin bij het plafond en de lampen en eindig bij de vloer. 

  1. Gebruik microvezeldoeken

Deze doeken zijn beter in staat om stof vast te houden en ze zijn herbruikbaar. 

  1. Laat schoonmaakmiddelen inwerken

Als je de schoonmaakmiddelen laat inwerken voordat je ze afspoelt of afveegt, dan heeft het middel meer vuil en bacteriën kunnen verwijderen.

  1. Ventileer tijdens het schoonmaken

Als je aan het schoonmaken bent, dan moet je de kamer waar je bent goed ventileren. Dit zorgt ervoor dat luchtjes en schoonmaakdampen verdrijven. 

 

Als je dit hanteert tijdens het schoonmaken, ook in het schoolgebouw, dan zorg je voor een optimaal resultaat. 

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.