Blog over Stages

Je kent het gevoel wel, zit je net in verschillende programma’s en op meerdere internetpagina’s te werken, valt het internet weg of wordt de verbinding te zwak om soepel verder te kunnen werken. Heel vervelend! Als het wifi-signaal op kantoor altijd zwak is, is het heel frustrerend om hier dagelijks mee te moeten werken.

Er zijn diverse tips hoe het wifi-signaal op kantoor versterkt kan worden die simpel te checken zijn en niet direct hoge kosten met zich meebrengen. Want met snelle wifi wordt er tenslotte veel sneller en efficiënter gewerkt en dat is fijn voor zowel werkgever als werknemer! 

Tip 1: laat de signaalsterkte testen

Door de signaalsterkte te laten testen (of zelf te testen) kun je precies zien waar de kink in de kabel zit. Ligt het aan de internetverbinding, beveiliging, sterkte van het netwerk, frequentie van het signaal of is er iets anders aan de hand? Je kunt de verbinding ook testen door middel van de Wifi Analyser app. Deze gratis app geeft alle verbindingen in de buurt weer en kan ook aangeven op welk kanaal jouw router zich bevindt en of er betere opties voorhanden zijn.  

Tip 2: verplaats de locatie van je router of netwerkpunt

Staan er veel elektrische apparaten in de buurt van je router? Ook dit kan ruis op de lijn veroorzaken. Check daarom altijd de locatie van je router. Deze moet centraal en vrij geplaatst zijn met zo min mogelijk elektrische apparaten in de directe omgeving, want die kunnen de verbinding verstoren of onderbreken. 

Tip 3: wissel van frequentie

Veel netwerken bevinden zich op dezelfde frequentie, namelijk op 2,4 GHZ. Hierdoor worden de verbindingen automatisch trager, omdat veel signalen zich op dezelfde frequentie bevinden. De meest moderne apparatuur van tegenwoordig kan echter ook functioneren op de 5GHz frequentie, dus wellicht is het een goede optie om uit te proberen hoe jouw netwerk reageert op het wisselen van frequentie en door eventueel over te schakelen op de minder gebruikte 5GHz frequentie.

Tip 4: koop een wifi-versterker

In grote kantoren of bouwplaatsen is de wifi vaak niet overal even sterk, omdat er teveel apparaten op een enkele router aangesloten zijn. De mogelijkheid om de wifi op diverse plekken sterker te krijgen is door de aanschaf van een wifi versterker. Deze plug je in het stopcontact in waardoor het signaal wordt opgepakt en doorgestuurd waardoor het signaal in de buurt van de wifi versterker wordt versterkt. Ga voor een kwalitatief hoogwaardige versterker, anders wordt het signaal zwakker doorgestuurd en is het effect van een wifi versterker weg. Geef dus liever iets meer geld uit aan een goede wifi versterker dan aan een wat mindere versterker. Goedkoop is duurkoop in dit geval.

Er zijn dus diverse simpele oplossingen mogelijk om (zelf) een wifi-signaal te checken, op te sporen waar het probleem zich bevindt en hier aansluitend ook wat aan te doen of te laten verhelpen door een professionele ICT’er. Het is toch fijn als je op kantoor kunt werken met een snelle internetverbinding.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.