Blog over Stages

Voor de meeste is het wel duidelijk wat een schutting specialist doet, namelijk schuttingen plaatsen. Dit wordt voornamelijk gedaan in achtertuinen of voortuinen. Hoewel vaak gedacht wordt dat dit het enige werk, doet een schutting specialist veel meer. De klant komt met een idee, en aan de schutting specialist de taak een passende schutting op maat te bieden, te creëren én te plaatsen. Wij vertellen je meer over het werk als schutting specialist en wat jij als stagiair kunt verwachten.

Wat doet een schutting specialist?

Wanneer je overweegt om een schuttingspecialist te worden, is het mogelijk om voor een schutting bedrijf te werken, maar er zijn ook zzp’ers die in worden geschakeld door andere bedrijven om een schutting te komen plaatsen. Uiteindelijk heb je maar een doel en dat zijn de mooiste schuttingen plaatsen. Van houten schuttingen tot beton schuttingen, als specialist moet jij de kennis en ervaring hebben om de de tuinafscheiding op de juiste wijze te plaatsen. Het draait uiteindelijk allemaal om finesse. Een verkeerde move en de schutting kan helemaal verkeerd komen te staan, met name in hoogteverschillen of als afwerking. Afhankelijk van het soort tuin en de grootte ervan, ben je meestal 2 á 3 dagen bezig om een project af te ronden. Tijdens de stage zal je veel bezig zijn in de praktijk, waardoor je het na een tijdje kunt dromen. 

Hoewel vaak enkel aan het schutting plaatsen gedacht wordt, behoort het verwijderen van oude schuttingen ook tot het takenpakket van een schutting specialist. Wanneer een schutting schade heeft opgelopen door windstoten of extreme storm, zullen schutting plaatsers ook de oude tuinafscheiding verwijderen. Uiteindelijk zal je veel op locatie werken en is iedere dag anders.

Werkzaamheden

Het plaatsen van een tuinschutting lijkt in eerste instantie makkelijk werk, maar dat is het absoluut niet. Het kan namelijk heel snel fout gaan zonder dat je het in de gaten hebt. Een schutting plaatsen vraagt om vakkennis. Een baan als schutting plaatser vraagt daarom om het uitvoeren van de volgende werkzaamheden:

Meten 

Meten is weten. Het is een van de belangrijkste werkzaamheden. Je wilt immers dat de schutting recht komt te staan. Daarnaast moet een schutting precies op maat geplaatst worden. Een verkeerde meting kan er dus voor zorgen dat je te veel schuttingplaten overhoudt of juist te weinig hebt. En dat wil je uiteraard voorkomen!

Gaten graven 

Als er gemeten is, dan weet je waar de begin- en eindpaal komen te staan. Dit is alleen mogelijk bij een recht stuk. Je krijgt dus meerdere verschillende stukken. Tussen de twee palen wordt de schutting bevestigd. Samen met je collega’s zorg je dat de gaten evenredig aan elkaar worden gegraven. Samenwerking is dus essentieel.

Het storten van betonmortel

Voor een stevige bevestiging is het storten van betonmortel belangrijk. Dit zorgt ervoor dat de paal niet makkelijk uit de grond komt. Het komt terecht in het gat tot 10 cm van de bovenkant van het gat. Het overige gedeelte wordt met aarde gevuld. Zorg hier wederom dat de paal recht blijft staan met een waterpas en dat de hoogte van de paal klopt. Nu is het nog mogelijk om te herstellen, maar als de mortel gedroogd is niet meer. 

Schuttingen plaatsen

Dan is het tijd om de schutting te plaatsen. Dit is vaak werk wat snel gebeurd is, als er gemeten is en gegraven. Immers worden schuttingen vaak al grotendeels in elkaar gezet op de werkplaats. Is de schutting complexer, zoals een hout beton schutting. Dan start je allereerst met het plaatsen van de betonnen onderstel, waarna de houten platen erop worden bevestigd.

Controle 

Is de schutting volledig bevestigd? Dan rest nog een laatste controle. Mogelijke fouten kunnen nog worden opgespoord.  Hierbij kijk je ook even of de afwerking met kwaliteit geleverd is, want dat is uiteindelijk het doel van een schutting specialist. Zorg dat het restafval is opgeruimd zodat de eigenaar hier geen omkijken naar heeft. 

Onderhoud

Er wordt vaker een stukje service bijgegeven na het plaatsen van de schuttingen, maar in de meeste gevallen wordt het onderhoud door de eigenaar zelf gedaan. Mochten ze toch hulp nodig hebben, dan hoef je als schutting specialist vaak maar kleine werkzaamheden uit te voeren. Zo is het werk van een schutting plaatser heel veelzijdig en dat maakt het leuk!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.