Blog over Stages

Posters drukken is tegenwoordig helemaal niet moeilijk meer. Er zijn talloze aanbieders die je hierbij kunnen helpen. Iets lastiger is het om een goede poster te maken. Je hebt het vast ook al vaak meegemaakt dat je in de auto, op de fiets of in de bus langs een poster rijdt maar je hebt geen idee waar het eigenlijk over gaat. Die poster kan wel mooi zijn vormgegeven maar hij mist totaal de plank wat betreft de boodschap. Zolang jij geen idee hebt waar het over gaat is de boodschap niet overgekomen en is het zonde geld. Het is daarom belangrijk even bij een aantal dingen stil te staan. Wat is belangrijk? Het beeld en/of de tekst of een combinatie daarvan? 

Wanneer is een poster goed?

Een bedrijf waar je posters kunt laten drukken zal je hier graag bij helpen en je graag van tips en tricks voorzien.  Sta altijd even stil bij waar je de poster wilt ophangen. Wil je een poster op school in de gang ophangen waar iedereen even stil kan staan om de informatie te lezen of wil je deze langs de weg hangen waar het verkeer langs raast? In het laatste geval moet je boodschap op de poster in één oogopslag duidelijk zijn en van een groot formaat zijn. Een poster is goed als hij zijn boodschap helder en duidelijk overbrengt. Posters die info moeten overbrengen moeten duidelijk leesbare lettertypes hebben maar hoeven niet super groot te zijn. Dus bezint eer je begint. Posters drukken wordt gelukkig steeds goedkoper dankzij de digitale technologie en ook wat betreft kwaliteit is er steeds meer keus. Er zijn heel veel soorten papier waaruit je kunt kiezen. Afhankelijk van je budget en het doel van de poster kies je voor dikke of dunne papiersoorten en of je afwerking glanzend of mat moet zijn. Dat laatste is overigens vaak een kwestie van persoonlijke smaak. Daar waar de een kiest voor een prachtige uitvergroting in hoogglans wil een ander dezelfde afbeelding liever met een matte finish. 

Posters drukken, waar doe je dat?

Dankzij het internet heb je een enorme keuze in kwalitatieve en kosteneffectieve drukkerijen. Het is dus zeker de moeite waard om wat research te doen. Hou er wel rekening mee dat het je niet altijd even makkelijk wordt gemaakt. Er worden vaak afwijkende terminologie gebruikt en ook formaten worden afwisselend aangeduid. Waar de ene aanbieder over A4, A3 etc. praat gebruikt de andere aanbieder formaten in centimeters. Ook over papierkwaliteiten is de terminologie niet altijd eensluidend. Soms kan het helpen om de verschillende klantenservices te bellen met je concrete vraag: wat kosten 100 posters gedrukt in formaat X, full colour, mat afgewerkt, etc. Dan kun je appels met appels vergelijken en niet appels met peren. Let ook op de verzendkosten bij het drukken van posters. Boven bepaalde bedragen zijn deze gratis maar lang niet altijd. 

Hulp bij het drukken van posters

Een aantal aanbieders die posters drukken hebben handige programma’s waarmee je online posters kunt ontwerpen.  Je kunt vanaf je eigen laptop afbeeldingen uploaden. Deze programma’s hebben een keur van lettertypen tot hun beschikking die je naar elk gewenst formaat kunt vergroten. Onthoud dat je boodschap in een fractie van een seconde te lezen is en de boodschap direct moet overkomen. Deze programma’s waarschuwen je ook als je afbeelding te klein is om naar groot formaat op te blazen. Hoe meer pixels de foto/afbeelding bevat hoe groter hij afgebeeld kan worden. Dit zijn handige hulpmiddelen die de kwaliteit van je poster alleen maar bevorderen. Zo wordt het drukken van posters steeds leuker. En wat is nou leuker als jouw poster een collectors item wordt?

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.