Blog over Stages

Anno 2021 is vrijwel iedereen bekend met de term speeddaten. Er worden speeddaten evenementen georganiseerd over het hele land, van speeddaten Amsterdam tot aan speeddaten Eindhoven.

Daar is een nieuwe variant van ontstaan voor het bedrijfsleven, zakelijk speeddaten. Het is een snelle, toegankelijke en vooral gezellige manier om kennis te maken met ondernemers, leveranciers en andere interessante mensen. 

De gesprekken duren gemiddeld ongeveer 4 minuten, waardoor iedereen in een uur tijd 12 tot 15 nieuwe bedrijfsrelaties kan leren kennen. Deze laagdrempelige ontmoetingen zijn uiterst geschikt om je netwerk uit te breiden. Wellicht is deze korte ontmoeting wel de start van een nieuwe samenwerking of nieuwe opdracht die binnengehaald wordt. 


Goede voorbereiding is het halve werk

Zakelijk speeddaten is mensen leren kennen, op een gestructureerde manier, vaak onder professionele begeleiding. Na het afgesproken eindsignaal schuift de helft van de deelnemers een plek door naar de volgende gesprekspartner. Hierdoor hoef je niet op iemand af te stappen, iets wat vaak een lastig moment is. Met een goede voorbereiding kan een goede eerste indruk achter gelaten worden. Er zijn een aantal vragen die te verwachten zijn en een goed antwoord paraat hebben bespaard onnodige tijd om na te denken. Je hebt tenslotte maar een paar minuten, dus deze tijd is beter goed te benutten.

Lees jezelf goed in zodat je goede gerichte vragen kunt stellen en dat je eigen antwoorden aansluiten bij het bedrijf waarmee je in gesprek bent. Kies een passende outfit en wanneer er een dresscode is wordt je aangeraden om je hieraan te houden. Ook bij zakelijk speeddaten is het beter om ‘overdressed’ te zijn dan ‘underdressed’.

De speeddate zelf

Een eerste indruk geef je maar één keer en daarom is het belangrijk dat deze goed is. Het is namelijk de eerste indruk die vaak het langst blijft hangen. Denk hierbij aan de handdruk tijdens de ontmoeting, oogcontact en de non verbale communicatie in je houding. Niet iedereen vindt een stevige handdruk prettig. Wanneer je ervoor kiest om de handdruk van je tegen persoon te weerspiegelen, kies je voor de veilige weg. Kijk op het moment dat je jezelf voorstelt de ander ontspannen aan, articuleer duidelijk en zorg voor een open en enthousiaste houding. 

Met een pakkende mini-pitch kun je jezelf kort en krachtig voorstellen. Dit kan vooraf voorbereid worden en zorgt voor een goede opening. De kans is namelijk groot dat het gesprek begint met de vraag ‘vertel eens wat over jezelf’. 

  • De mini- pitch bevat ongeveer 100 woorden, dit komt overeen met één minuut spreken.
  • Zorg voor een goede en originele opening.
  • Introduceer jezelf kort en krachtig.
  • Vertel waar je passie zit en wat jou onderscheidt van anderen.
  • Door de pitch te eindigen met een vraag nodig je de ander uit om in gesprek te gaan en geef je direct een opening voor het vervolg van het gesprek. Zorg dat deze vraag passend is voor het gesprek met degene die op dat moment tegenover je zit. 

Het gesprek vloeiend laten verlopen en maximaal benutten

Stiltes tijdens het gesprek zijn vaak ongemakkelijk en ook nog eens zonde van de kostbare tijd. Om te voorkomen dat er stiltes vallen kun je zelf een actieve houding nemen en ook zelf vragen stellen. Open vragen helpen het gesprek op gang te houden en zeggen ook veel over de interesse die je hebt in de ander en zijn of haar bedrijf of werkzaamheden. 

Blijf na de speeddates even hangen. Wanneer de kop eraf is, gaat een vervolggesprek een stuk makkelijker. Dit is vaak het ideale moment voor jezelf en voor de ander om nog even contact te zoeken met diegene waar je enthousiast over bent. Dat is tenslotte waar je voor gekomen bent, het ontmoeten van je nieuwe opdrachtgever, business partner of leverancier.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.