Blog over Stages

Heb jij er altijd al van gedroomd om te gaan studeren, maar kun je niet kiezen uit alle verschillende hbo opleidingen? In deze blog bespreken we hoe de opleiding hbo verpleegkunde eruit ziet en of het misschien wel bij jou past. Merk je bijvoorbeeld aan jezelf dat je graag voor anderen zorgt of medische handelingen erg interessant vindt? Dan is verpleegkundige misschien wel jouw toekomstige beroep. We gaan het hebben over wat het vak verpleegkundige inhoudt, hoe de opleiding opgebouwd is en wat je in de toekomst zou kunnen doen na het behalen van je diploma.

Het vak

Verpleegkundigen zijn er overal. Ziekenhuizen, huisartsenpraktijken en aan huis, bij elke zorgorganisatie werkt wel een verpleegkundige. Als verpleegkundige leer je hoe je op verschillende manieren mensen kunt helpen bij medische noodzaak. Van wassen en aankleden tot het inbrengen van een infuus of een katheter, dit zijn allemaal handelingen die een verpleegkundige tijdens zijn of haar werk kan uitvoeren. Je bent niet alleen bezig met de verzorging van patiënten, maar bijvoorbeeld ook met het begeleiden van patiënten. Daarom is het van belang dat je naast kundig, ook empatisch moet zijn. Je bent als verpleegkundige vaak het eerste aanspreekpunt van de patiënt die op dat moment volledig van jou afhankelijk is. De omgang met de patiënt is ook één van de dingen die misschien wel het lastigste is om aan te leren, veel verpleegkundigen zijn altijd al goed geweest in het verzorgen en helpen van mensen.

De opleiding

Gedurende de opleiding verpleegkunde, word je opgeleid tot een vakbekwame en zelfstandige verpleegkundige. In het eerste jaar worden alle basisvaardigheden van het vak geleerd en begin je vaak ook al met het lopen van stage. Het eerste jaar van je studie wordt ook wel de propedeuse genoemd. Na je propedeuse begin je aan de hoofdfase van de studie, jaar 2, 3 en 4. Tijdens je stage breng je in praktijk wat je op school tijdens de lessen hebt geleerd. In jaar 2 en 3 wordt jouw medische kennis uitgebreid. Tijdens de theorielessen zullen de lessen over de theorie afgewisseld worden met gastlessen van professionals uit het vak. Zo leer je niet alleen theorie, maar hoor je ook over ervaringen van anderen. In het vierde en laatste jaar van de opleiding ga je een afstudeerstage doen en schrijf je een afstudeerscriptie. Vaak worden deze twee onderdelen van de opleiding gecombineerd en schrijf je de scriptie in opdracht van je stagebedrijf.

Toekomst

Als afgestudeerd verpleegkundige zijn er talloze beroepen waar je gekwalificeerd voor bent. Er zijn verschillende plekken waar je aan de slag kan. Als eerste kun je natuurlijk in een ziekenhuis gaan werken. Verpleegkundigen werken op elke afdeling in een ziekenhuis. Misschien heb je tijdens de verschillende stages die je hebt gelopen al wel een afdeling gevonden die jou interessant lijkt. Je zou hier dan kunnen solliciteren als er een vacature is. Je kunt er ook voor kiezen om bij een thuiszorgorganisatie te gaan werken, of misschien wel verder te studeren. Al met al zijn er dus voldoende opties om als verpleegkundige aan de slag te gaan.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.