Blog over Stages

Bijna driekwart van de scholieren en studenten worstelt met het maken van een cv, voor het verkrijgen van een bijbaan of stage. Zij vinden het vooral lastig om zichzelf te verkopen, zo blijkt uit onderzoek door een Duits bureau.

Daarnaast geven de ondervraagde studenten aan niet precies te weten waar een werkgever naar kijkt op een curriculum vitae, waardoor voor hen minder duidelijk is wat de belangrijkste onderdelen zijn om aandacht aan te besteden. Ook doordat de meeste studenten nog niet over veel werkervaring beschikken, die zij op hun cv kunnen vermelden, maakt dat zij het lastig vinden om een cv op te stellen.

Student heeft moeite met opstellen cv

Veel begeleiding van hogescholen en universiteiten

De meeste Nederlandse universiteiten en hogescholen bieden studenten uitgebreide begeleiding tijdens hun zoektocht naar een baan. Zo bieden onder meer de Universiteiten van Tilburg, Wageningen en Utrecht hulp via zogenoemde Career Services, waarvan deze Utrechtse website een voorbeeld is.

In tijden van corona is dat echter een stuk lastiger, doordat studenten niet meer zomaar binnen kunnen lopen, en niet altijd een afspraak kunnen maken. Dat merken ze ook bij informatieplatform Sollicitatie.info, waar de pagina met informatie over het maken van een cv voor een student of starter de afgelopen maanden aanzienlijk vaker werd bekeken dan in de periode daar voor. “Het feit dat studenten vaker uitwijken naar online informatiekanalen, geeft aan dat ze er meer moeite mee hebben dan voorheen,” aldus een woordvoerder van de website. “Gelukkig hebben we ook veel andere cv tips die bruikbaar kunnen zijn voor studenten.”.

Hobby op je cv?

Heb je geen enkele werkervaring, en wil je voor een stage toch een cv opstellen? Dan kunnen je hobby’s wellicht uitkomst bieden. Daarbij gaat het in mindere mate om de hobby zelf, maar vooral om de karaktereigenschappen die bij een hobby passen.

Iemand die voetbalt of handbalt heeft veel ervaring met samenwerken, en bovendien een winnaarsmentaliteit als hij of zij dat op hoog niveau doet. Hiermee scoor je een eerste bonuspunt bij een sollicitatie op een functie waarin veel wordt samengewerkt.

Een echte fitnessfanaat kan daarentegen zelfstandig, een doorzetter en resultaatgedreven zijn. Dat past bijvoorbeeld uitstekend bij een verkoper buitendienst. Het kan dus zeker positief zijn als je hobby’s, die relevant kunnen zijn voor de stage of functie waar je op solliciteert, op je curriculum vitae noemt.

  • Fitness -  Zelfstandig, resultaat gedreven
  • Fotografie  -  Creatief, gevoel voor perspectief
  • Gamen -  Strategisch inzicht
  • Lezen  -  Leergierig, nieuwsgierig
  • Modelbouw  - Nauwkeurig, geduldig, oog voor detail
  • Reizen  - Ontdekkend, ondernemend, nieuwsgierig
  • Schilderen  -  Creatief
  • Teamsport  -  Actief, teamplayer
  • Vissen  -  Geduldig, zelfstandig, doorzetter
  • Yoga  -  Gebalanceerd

Let er uiteraard wel op dat de hobby’s die je vermeldt, ook daadwerkelijk bij de gewenste kwaliteiten staan in de vacaturetekst van de stage- of bijbaan waar je op solliciteert. Wordt gevraagd om een enthousiaste en proactieve student? Dan is een combinatie van modelbouw en sportvissen waarschijnlijk niet ideaal.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.