Blog over Stages

Ga jij voor je opleiding binnenkort stage lopen? Leuk! En natuurlijk ook spannend. Aan de slag bij een nieuw bedrijf zorgt voor allemaal nieuwe indrukken. Je wil natuurlijk zo goed mogelijk je best gaan doen en je wil natuurlijk ook dat het stagebedrijf een goed beeld van jou krijgt. Daarom geven wij je enkele tips om je stage zo succesvol mogelijk te maken. Lees gauw verder!

De voorbereiding

Een stagebedrijf vindt het fijn wanneer je goed voorbereid naar je stage komt. Lees dus bijvoorbeeld goed de website van het bedrijf door om zoveel mogelijk informatie over het bedrijf te weten te komen. Op die manier weet je goed waar je naartoe gaat, wat de werkzaamheden zijn en kun je alvast een beetje een beeld krijgen met het werk dat je te wachten staat. Lees bijvoorbeeld ook over projecten waar het bedrijf mee bezig is, of wie de klanten zijn. Hierdoor wordt het ook gemakkelijker om een praatje te maken met een nieuwe collega. Je hebt dan al gauw een gespreksonderwerp.

Kom op tijd

Het stagebedrijf gaat beoordelen hoe jij het doet als stagiair. Daarbij hoort natuurlijk hoe jij je taken uitvoert, maar ze letten er ook op hoe je bent in de omgang. Zo bekijken ze of je bijvoorbeeld op tijd je taken inlevert, maar wordt er ook gekeken of je elke dat op tijd komt. Elk bedrijf vindt het namelijk van belang dat afspraken op tijd worden nagekomen. Het is daarom ook belangrijk dat je goed nadenkt over je reistijd en liever zelfs wat te vroeg komt dan te laat. Plan dus ook tijd in voor het geval dat er een brug open staat, of dat je een lekker band zou krijgen.

Stel vragen en overleg

In het begin van je stage, en zeker op je eerste dag, zal er van alles op je afkomen. Je ziet veel nieuwe mensen, je leert veel en je krijgt veel informatie. Het is daarom ook helemaal niet gek om een notitieboekje of schriftje bij je te hebben waar je deze zaken in op kunt schrijven. Hierdoor kun je de informatie later weer eens teruglezen en kun je de informatie ook beter onthouden. Is er iets onduidelijk of begrijp je iets niet wat aan je verteld wordt? Stel dan gerust vragen. Denk niet dat het dom overkomt als je van alles vraagt of dat je de indruk geeft dat je het niet begrepen hebt of niet goed geluisterd, want niets is minder waar. Het is zelfs zo dat mensen vinden dat je erg geïnteresseerd overkomt wanneer iemand veel vragen stelt. Ook krijgen mensen de indruk dat je leergierig bent. Stel je vragen dus gerust en luister vervolgens goed naar het antwoord. Plan ook regelmatig een overleg in met je begeleider of coach, zo zorg je er samen voor dat het elke dag duidelijk is wat je gaat doen en dat je niet tegen onduidelijkheden aanloopt. Soms kan het prettig zijn om te vergaderen of te overleggen op een externe locatie. Het afhuren van een locatie kan prettig zijn, om zo even op een andere plek tot bepaalde ideeën te komen. Zo zijn er bijvoorbeeld in Amsterdam verschillende vergaderlocaties beschikbaar.

Veel succes gewenst!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.