Blog over Stages

Stage lopen is de belangrijkste fase binnen elke studie, zo ook bij de techniek. Tijdens deze periode breng je je geleerde kennis toe tot de praktijk én krijg je een kijkje in de keuken van een bedrijf naar jouw keuze. Het is dan ook belangrijk om een leuke, maar ook leerzame stageplek te vinden. Alleen, hoe vind je deze nu precies? Wij geven je enkele tips om de geschikte stageplaats in de technische sector te vinden.

 

  • 1. Wat zijn je interesses

Allereerst is het belangrijk om bij jezelf goed na te gaan wat jij zelf graag wil doen. Welke technische aspecten spreken je aan? Denk eens aan ontwerpen, sleutelen, ruimtevaart, schepen, machines, wiskunde, etc. Zoek op internet goed na wat elk aspect inhoud en waar jouw voorkeur ligt. 

Ken je mensen werkzaam in de techniek? Vraag eens na bij hen wat voor werkzaamheden ze dagelijks uitvoeren. Zo kun je kijken of het onderdelen zijn welke jij ook interessant vindt, óf welke je juist liever niet uitvoert tijdens je stageperiode. 

Tip. Schrijf al je interesses eens uit op papier. Maak bijvoorbeeld een lijstje met jouw top 5 technische stagewerkzaamheden, zo kun je gemakkelijk filteren wat jij echt belangrijk vindt in een stageplaats. 

 

 

  • 2. Liever lokaal of internationaal?

 

De grootte van je stagebedrijf blijft altijd belangrijk. Zo zal de bedrijfsvoering van het technische bedrijf om de hoek er heel anders aan toe gaan dan wanneer je stage gaat lopen bij een internationale gigant. Beslis daarom voordat je gaat zoeken waar je voorkeur ligt, zo kun je direct het aanbod specificeren. 

 

 

  • 3. Welke technische stages biedt je opleiding aan?

 

Helemaal zelf op zoek gaan naar een geschikte technische stageplaats is vaak niet nodig, school helpt hier ook een handje bij. Zo kun je nagaan of er bij je opleiding lijsten online staan met geschikte stagebedrijven. Vaak worden deze lijsten regelmatig bijgewerkt dus het kan lonen om regelmatig te controleren of er iets tussen staat dat jou aanspreekt. 

Ook kun je een gesprek aanvragen met je toekomstige stagebegeleider of loopbaanbegeleider. Zij kunnen met nieuwe inzichten en ideeën komen waar jijzelf nog niet eerder aan had gedacht. 

 

 

  • 4. Hier vindt je de geschikte stage

 

Nu je weet waar je voorkeuren liggen voor een technische stage is het tijd om rond te gaan kijken binnen het aanbod. Er zijn een tal van websites waar jij gemakkelijk kunt zoeken naar een stageplaats in de techniek. Probeer jouw gewenste functie eens in te tikken op Google of Indeed en filter zelf de resultaten. Zoek je liever gerichter? Kijk dan eens op Onenine, een vacaturemarkt specifiek ingericht voor de technische sector. 

 

 

  • 5. En dan is het tijd voor de sollicitatie!

 

Dan is het eindelijk zover, je hebt een handvol technische stages gevonden binnen jouw interessegebied! Nu is het tijd om een killer motivatie te schrijven, aangepast op de wensen en specificaties van elk bedrijf. Deze stuur je op, in combinatie met je CV. Heb je na 2 weken nog geen reactie mogen ontvangen? Bel het betreffende bedrijf dan eens op en check of ze jouw sollicitatie in goede orde hebben ontvangen. Zo zien ze direct dat je gemotiveerd bent en over een pro actieve instelling beschikt. Met een beetje geluk geeft dat je net een streepje voor op de andere sollicitanten!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.