Blog over Stages

Je hebt vast wel eens gehoord van een vloer egaliseren, maar wat is dat precies en hoe word je een vakman? Als er een nette en strakke vloer geplaatst moet worden, dan moet er eerst een goede basis zijn, de ondervloer. Deze zal dan eerst egaal moeten zijn, want anders kan de nieuwe vloer niet goed geplaatst worden. Dit is het egaliseren, het gelijkmaken van een vloer, of ook wel gladstrijken genoemd. Het is heel specialistisch werk en dat is ook de reden dat de meeste mensen al snel de keuze maken om het werk uit te besteden. Je moet namelijk weten hoe je het werk uit moet voeren. Hiervoor kun je een opleiding volgen. Waarom is het egaliseren van je vloer slim en welke werkzaamheden voer je allemaal uit als specialist? In deze blog gaan we hier op in. 

Welke werkzaamheden kun je uitvoeren?

Als specialist ben je bezig met het glad maken van de vloer door het gebruik van egaline. Het is namelijk belangrijk dat de ondervloer egaal is voor de nieuwe vloer. Zo kan de vloer netter geplaatst worden en wordt de levensduur verlengt. Als specialist zijnde ben jij bezig met de vloer stofvrij maken en daarna met een efficiënte techniek de vloer aan het egaliseren. De geëgaliseerde vloer moet minimaal twaalf uur uitharden, dan mag er absoluut niet overheen worden gelopen. Maar jij bent degene die uiteindelijk het advies geeft, omdat het ook minimaal 24 uur kan zijn. Het ligt er namelijk per vloer aan hoe lang het moet uitharden.

Welke opleiding kun je volgen?

De opleiding die je kunt volgen is een Mbo-opleiding tot allround parketteur. Met deze opleiding kun je niet alleen parketvloeren leggen, maar ook andere vloeren zoals laminaat vloeren of lamelvloeren. Deze opleiding kun je doen via de BBL-vorm. Tijdens de BBL-opleiding zul je vier dagen werken en één dag in de week naar school gaan voor theorielessen. Tijdens de opleiding leer je niet alleen parketvloeren leggen, maar ook vochtmetingen uitvoeren, egaliseren, ondervloeren leggen en parketvloeren onderhouden door ze in de was te zetten. Al met al is het een ontzettend brede opleiding waarbij je alle facetten leert van de parketvloeren. Verder zijn de theorielessen gefocust op Nederlands en rekenen. Na deze opleiding kun je nog doorstromen naar niveau vier en hierna ook nog naar het HBO. Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden met deze opleiding.

Egaliseer materialen

Een vloer egaliseren wordt gedaan met egaliseermiddel en meestal is dat egaline. Dit is met name bedoeld voor het uitvlakken van ondergronden. Echter, dit kan niet direct. Eerst moet een vloer namelijk worden voorbereid en dan zal het tapijt of laminaat van de vloer worden verwijderd. Je hebt dan de basisvloer terug, hierbij worden logge vloerplanken vastgezet en grote naden in de vloer opgevuld. Vervolgens zal de specialist bekijken of dat een vloer geschuurd moet worden. Het is dan ook echt maatwerk. Er zal op locatie altijd gekeken worden hoe de ondervloer er aan toe is en van daaruit wordt een plan gemaakt hoe de ondervloer het beste geëgaliseerd kan worden. Mocht je een nieuwe vloer willen leggen, dan kun je het beste een specialist laten beoordelen of het egaliseren van de vloer eerst nodig is.

Egaliseren is slim, maar waarom?

Bij het leggen van een vloer zou je kunnen zeggen dat het egaliseren het belangrijkste onderdeel is. Als je namelijk een egale ondervloer hebt, dan zal de nieuwe vloer alleen maar langer meegaan. Als je vloer egaal is, dan worden vochtproblemen ook voorkomen. Bij steeds meer woningen zie je PVC vloeren, dan is het zeker van belang dat de ondergrond vlak en stabiel is, maar ook stofvrij en vetvrij. Mocht dat niet het geval zijn, dan zal de lijm niet goed hechten. Dit zou zonde zijn want dan gaat je nieuwe vloer ook veel minder lang mee.

Voordelen egaliseren op een rijtje

Wat zou de reden zijn dat zoveel mensen een vloer laten egaliseren?

  • Vochtproblemen worden voorkomen. De ondervloer is na het egaliseren namelijk volledig vlak en daardoor krijgt vocht geen kans meer!
  • De nieuwe vloer kan strak en netjes worden geplaatst. Zo komt de nieuwe vloer ook beter tot zijn recht en zijn er geen hobbels zichtbaar en voelbaar wanneer je eroverheen loopt.
  • De levensduur van een nieuwe vloer wordt verlengd. Dit is in je eigen voordeel, want zo kun je langer genieten van je aankoop.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.