Blog over Stages

Is er een positie vrijgekomen binnen jouw bedrijf? Natuurlijk wil je de best mogelijke kandidaat vinden die deze positie kan innemen, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe zorg je er nu voor dat de juiste mensen reageren op jouw vacature? Niet alleen de vindbaarheid is belangrijk, ook zul je grondig onderzoek moeten doen naar de kenmerken en beweegredenen van de sollicitant. In dit artikel geven we je vier tips, zodat je straks gemakkelijk en snel de juiste kandidaat voor de positie vindt. 

Wat is de doelgroep?

Voordat je een vacaturetekst schrijft en deze op het internet zet, is het belangrijk om onderzoek te doen naar de functie en de doelgroep. Hoe ziet de functie eruit? Zijn er specifieke werkzaamheden die niet iedereen zomaar uit kan voeren? Moet de sollicitant in het bezit zijn van bepaalde diploma’s? Deze voorwaarden zijn namelijk erg belangrijk om te vermelden in de vacature. Als je dit niet doet, komen er misschien minder/niet geschikte kandidaten op de vacature af. Ga vervolgens na wat de ideale kandidaat in deze functie zou moeten aantrekken. Waarom zou de kandidaat bij jou solliciteren en niet bij een andere werkgever? Zet de unique-selling-points van jouw bedrijf op een rij en zorg dat deze vermeld worden in de vacaturetekst. 

Vacature

Schrijf een eerlijke vacaturetekst

Nu kan het echte werk beginnen: het schrijven van een vacaturetekst. Zorg ervoor dat je een wervende intro schrijft. De lezer bepaalt namelijk binnen een aantal seconden of de vacature iets voor hem/haar is. Met een goede introductie pak je meteen de aandacht van de lezer. Besteed vervolgens voldoende aandacht aan de inhoud van de functie en eventuele eisen. Vertel wat de kandidaat dagelijks gaat doen en welke eigenschappen belangrijk zijn. Het is vooral belangrijk dat je een eerlijke vacature plaatst. Op deze manier krijgt de sollicitant een goede indruk van de functie en zal hij of zij niet worden teleurgesteld. Benoem ook altijd de werksfeer, mensen willen namelijk graag weten waar en met wie ze komen te werken. 

Vacature

Vindbaarheid van vacatures

Het is belangrijk dat jouw vacature goed vindbaar is. Dit vergroot namelijk de kans dat de perfecte kandidaat tussen de groep sollicitanten zit. Het zoekgedrag van potentiële kandidaten is de laatste jaren erg veranderd. Men zoekt nu vooral via de telefoon in plaats van de laptop. Daarom is het belangrijk dat je vacatures bereikbaar maakt voor smartphones en tablets. Dit doe je door een responsive design te maken. Op deze manier past de vacature zich automatisch aan naar de afmetingen van het scherm, zonder in te leveren op leesbaarheid. Plaats de vacature niet alleen op je website, maar ook op vacaturesites met veel bezoekers. Zorg er daarnaast voor dat je gerichte zoektermen gebruikt, zodat mensen de vacature gemakkelijk kunnen vinden. 

 

Kijk kritisch naar criteria

Staat de vacature online? Dan kan het selectieproces beginnen. Wacht tot je meerdere sollicitaties binnen hebt gekregen en werk deze vervolgens allemaal tegelijk af. Zo kun je verschillende kandidaten met elkaar vergelijken en bepalen wie je nu wel of niet gaat uitnodigen voor een gesprek. Zorg ervoor dat je een aantal duidelijke criteria hebt opgesteld, dit is namelijk erg belangrijk bij het selectieproces. Op basis van deze criteria kun je snel een lijst maken met geschikte kandidaten. Vraag ook aan collega’s of zij eens een kijkje willen nemen naar de sollicitaties. Zo wordt er een objectieve keuze gemaakt. 

 

Wist je dat het ook een mogelijkheid is om het recruitment en selectieproces uit te besteden? Er zijn diverse organisaties die gespecialiseerd zijn in de werving en selectie van de juiste kandidaten. Daarnaast zijn er ook specifieke vacaturesites voor diverse categorieën waar je vacatures op kunt plaatsen. Zo is er bijvoorbeeld een speciale website voor artsen en bedrijfsarts vacatures, maar ook voor stagevacatures. 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.