Blog over Stages

Sommige mensen die stage (moeten) gaan lopen, zullen dit ervaren als een “moetje” dat onderdeel uitmaakt van hun opleiding. Zij denken alleen maar: zonder voltooide stage, geen diploma. Natuurlijk worden stage-baantjes vaak niet super goed betaald, terwijl je wel hard moet werken. Maar laten we voorop stellen: als je met die gedachte ergens aan de slag gaat, ben je fout bezig. Waarom? In dit artikel leggen we aan je uit waarom stage lopen juist een super belangrijke en leerzame stap is in jouw opleidingstraject.

In de praktijk werkt alles anders

Het klinkt voor ons tegenwoordig zo vanzelfsprekend. Tot ons 18e levensjaar gaan we (verplicht) naar school. Echter, nog niet zolang geleden was dat nog echt anders. Grote kans dat jouw opa na de lagere school gestopt is met school en nooit het middelbaar onderwijs heeft bereikt. Het was vroeger meestal vanzelfsprekend dat je al op jonge leeftijd financieel je steentje bij droeg en dat betekende in de praktijk vaak dat je al vroeg aan het werk moest. Was dat verkeerd? Op sommige vlakken ongetwijfeld wel, maar op andere vlakken niet altijd. In de praktijk leer je namelijk hele andere dingen dan dat je leert in schoolboeken. Weet jij als jonge vrouw niet hoe je moet naaien? Grote kans dat dat jouw moeder en oma dat wel weten, omdat ze dat in de praktijk hebben geleerd. Dat werkt zo ook in het echte leven. Je kunt in boeken lezen hoe een auto in elkaar zit, maar als je in de praktijk een uitlaat moet vervangen, ben je waarschijnlijk ten einde raad als je het nog nooit eerder gedaan hebt. Iedere auto zit namelijk net weer anders in elkaar en in jouw boek wordt niet elke auto beschreven.

Ervaring opdoen

Je moet je eens voorstellen dat jouw kapster net uit schoolbanken komt en alleen uit boeken heeft geleerd en op poppen heeft geknipt. Zou jij je haar laten knippen? Juist uit dit voorbeeld blijkt goed waarom het belangrijk is om ervaring op te doen, voordat je daadwerkelijk ergens aan de slag gaat. Een stage is de uitgelezen mogelijkheid om een kijkje te krijgen in de keuken van het bedrijfsleven en tegelijkertijd begeleid te worden, zodat je leert wat in de praktijk hoort en niet hoort. Er is een legio aan voorbeelden van beroepen te noemen die je alleen met de benodigde ervaring kunt uitvoeren. Niemand wil een loodgieter die nog nooit een wc heeft ontstopt naar zijn wc laten kijken of een SEO-specialist die nog nooit een website heeft geoptimaliseerd.

Kans op een baan vergroten

Doe je het erg goed? Dan bestaat de kans dat je na je stage mag blijven. Het is voor bedrijven natuurlijk erg efficiënt om iemand tijdens een stagetraject te kneden tot hun ideale medewerker tegen lage kosten. Zet daarom, ook tijdens een niet-zo-goed-betaalde stage, elke dag je beste beentje voor. Grote kans dat je daar op de lange termijn enorm van profiteert!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.