Blog over Stages

Niet voor iedereen is helemaal duidelijk wat een hovenier nu precies doet, maar het is helemaal niet zo moeilijk. In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Wat is een hovenier?

Kort gezegd is een hovenier iemand die zich beroepshalve bezighoudt met het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen en andere groenvoorzieningen zoals bijvoorbeeld parken, plantsoenen, groenstroken en ander openbaar groen.

Ook wordt er vaak gedacht dat een hovenier hetzelfde is als een tuinman, maar dat is onjuist. Waar een tuinman zich voornamelijk richt op onderhoudswerkzaamheden, kun je bij een hovenier ook terecht voor het ontwerpen en aanleggen van tuinen en andere groenvoorzieningen.

Aan de slag als hovenier?

Wanneer je overweegt om zelf hovenier te worden, heb je verschillende mogelijkheden. Ten eerste kun je in loondienst gaan bij een hoveniersbedrijf. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om als hovenier aan de slag te gaan voor andere organisaties, bijvoorbeeld een gemeente, tuincentrum of recreatiepark. Tenslotte kun je er ook voor kiezen om je eigen bedrijf op te richten en voor jezelf aan de slag te gaan.

Over het algemeen is het zo dat hoveniers die in dienst zijn bij een bedrijf zich specialiseren in bepaalde werkzaamheden, bijvoorbeeld onderhoud, het leggen van bestrating of het aanleggen van een gazon. Hoveniers die voor zichzelf werken, hebben een veel bredere kennis nodig aangezien ze veel verschillende klussen op zullen pakken. Bovendien werken ze ook vaak samen met andere zelfstandigen zoals een stratenmaker of timmerman, om zo toch bepaalde diensten te kunnen aanbieden waar ze zelf niet in gespecialiseerd zijn.

Werkzaamheden

Zoals gezegd kunnen de werkzaamheden van een hovenier globaal onderverdeeld worden in drie verschillende categorieën, namelijk het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen.

Tuinontwerp

Je kunt bij de meeste hoveniers terecht om een ontwerp te laten maken voor een nieuwe tuin, waarin dan al je wensen en ideeën worden verwerkt. Dit kan een simpele schets zijn, of een volledig uitgewerkt tuinontwerp waarin alles tot in detail wordt vastgelegd. Door eerst een tuinontwerp te maken voordat er begonnen wordt met het aanleggen van een nieuwe tuin of het opknappen van een bestaande tuin voorkom je dat zich in een later stadium problemen voordoen. Je kunt met een tuinontwerp namelijk al goed inschatten of alles wel in de tuin past en of het allemaal wel haalbaar is binnen het beschikbare budget.

Tuinaanleg

Een hovenier kan ingeschakeld worden voor bijna alle werkzaamheden in de tuin, voor eigenlijk alles dat je kunt verzinnen is er wel een hovenier te vinden die het voor je uit kan voeren. Maar om je toch een idee te geven, enkele van de meest voorkomende werkzaamheden van hoveniers zijn de volgende:

  • Grondwerk, zoals het afgraven of egaliseren van een tuin.
  • Bestrating aanleggen, bijvoorbeeld een terras of oprit.
  • Beplanting aanbrengen, zoals het beplanten van borders en perken of het planten van bomen en struiken.
  • Gazon of kunstgras aanleggen.
  • Erfafscheiding plaatsen, bijvoorbeeld een schutting, haag of heg.
  • Bouwkundige elementen maken of plaatsen, bijvoorbeeld een overkapping, veranda, pergola of schuurtje.
  • Vijver aanleggen.
  • Tuinverlichting of automatische beregening installeren.

Tuinonderhoud

Tot slot is tuinonderhoud de laatste categorie van werkzaamheden die door hoveniers kunnen worden uitgevoerd. Denk hierbij aan zaken zoals het verwijderen en bestrijden van onkruid, het snoeien van bomen, struiken en andere planten, het onderhoud van een gazon of vijver, schoonmaakwerkzaamheden zoals bladruimen of het schoonmaken van een terras en kleine reparaties zoals het herstellen van bestrating of een schutting. Ook bieden hoveniers vaak onderhoudscontracten aan, waarbij ze op vaste tijden in het jaar het onderhoud van de tuin uitvoeren voor vaste klanten.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.