Blog over Stages

Op de dag van vandaag kan een relevante stage je onderscheiden van andere sollicitanten, volgens CVmaker. Dit geldt vooral als je een student of pas afgestudeerde bent met weinig werkervaring, of als je van baan verandert. 

Verberg je stage-ervaringen niet onderaan je cv. Benadruk in plaats daarvan je stage-ervaringen en geef aan hoe ze je hebben voorbereid op de baan die je wilt. 

Wanneer vermeld je stages op je cv? 

Als je net klaar bent met je opleiding, of op het punt staat deze af te ronden, heb je meestal nog maar weinig relevante werkervaring. Hoewel een werkgever het zal waarderen als je tijdens je studie al wat bijbaantjes hebt gehad, is dat nog geen reden om jou dan ook maar aan te nemen. Om je kansen te vergroten, is jouw stage van belang. 

Zeker als je deze hebt gevolgd in hetzelfde vakgebied waar je solliciteert, maak je meer kans dat jouw cv op de stapel mogelijke kandidaten' terechtkomt. Hoe meer de ervaring die je tijdens je stages hebt opgedaan, aansluit bij de baan waarop je solliciteert, hoe belangrijker het is om dit op je cv te vermelden. Ideaal is natuurlijk als je kunt solliciteren bij een bedrijf of organisatie waar je ook al stage hebt gelopen. Deed je dat naar behoren, dan heb je zeker een streepje voor. 

Wanneer laat je het buiten beschouwing? 

Als je inmiddels al over voldoende werkervaring beschikt, dan kun je een recruiter daar veel meer mee overtuigen dan met het vermelden van je stages. Dat gaat helemaal op als je al langer dan vijf jaar relevante werkervaring hebt opgedaan. Tenzij het om een heel bijzondere stage gaat die de werkgever nieuwsgierig maakt, kun je het net zo goed niet vermelden op je curriculum vitae. Je kunt de ruimte die je hiermee bespaart dan veel beter gebruiken om bijvoorbeeld aandacht te vragen voor specifieke vaardigheden die belangrijk zijn voor de functie waarop je solliciteert. 

Wat is de beste manier om het te vermelden? 

Er zijn dus redenen om je stage(s) niet op je cv te vermelden. Vind je echter dat jouw stages wel de moeite van het vermelden waard zijn? Dan kun je dit onder verschillende kopjes op je cv plaatsen: 

  • Werkervaring. Omdat je nog maar net komt kijken op de arbeidsmarkt, zijn jouw stages je belangrijkste (relevante) werkervaring. Daarom plaats je ze ook onder dit kopje. Je hebt er veel geleerd over jouw toekomstige functie en het vakgebied waarin je komt te werken. Ook weet je nu wat het is om deel uit te maken van een organisatie. Laat er overigens geen misverstand over bestaan dat het om een stage ging en geen echte baan. Dit kun je doen door op je cv na de functietitel de afkorting i.o. (in opleiding of in opdracht) te gebruiken.
  • Stages. Als je al over voldoende werkervaring beschikt, kun je onder dit kopje eventueel kort je stages vermelden. Zo maak je een duidelijk onderscheid tussen stages en werkervaring in een echte baan. Dat maakt het voor de recruiter wel zo overzichtelijk. Het is ook een uitstekende manier om bijzondere stages (bijvoorbeeld in het buitenland) onder de aandacht te brengen. 
  • Opleiding. Als je minder de aandacht op je stage(s) wilt vestigen, kun je dit het beste onder het kopje opleiding plaatsen. Je laat vooral zien dat je opleiding bestond uit zowel een theoretisch als een praktijk gedeelte. 

Indruk maken met je stages is prima, maar dit valt in het water als je het niet correct vermeldt. Dit doe je als volgt. Begin met de periode waarin je de praktijkervaring opdeed. Vermeld daarna de functietitel en de naam en locatie van het bedrijf. 

Als dit onder het kopje 'Werkervaring' is, vergeet dan niet om aan te geven dat het om een stage ging. Maak vervolgens duidelijk wat je geleerd hebt en wat je taken en verantwoordelijkheden waren. 

Voorbeeld 

September 2019 - februari 2020. Redactiemedewerker Binnenland (i.o.), RTL Nieuws, Hilversum. 

Op de redactie heb ik geleerd om in een dynamische werkomgeving korte nieuwsberichten te maken voor de website van RTL Nieuws. Hiervoor voerde ik vaak korte telefonische vraaggesprekken. Dit heeft mij enorm geholpen om op een snelle en doeltreffende manier de juiste informatie te verkrijgen.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.