Blog over Stages

In Nederland zijn er veel mensen die voor zichzelf werken. Deze mensen worden ook wel zzp’ers genoemd. Dit staat voor zelfstandig zonder personeel. De meeste mensen kiezen ervoor om als zzp’er te beginnen omdat het meer geld kan verdienen en je kunt zelf bepalen welke dagen en tijden je gaat werken. Echter is werken als zzp’er niet voor iedereen weggelegd. Als zzp’er heb je namelijk ontzettend veel verantwoordelijkheden en moet je vrijwel alles zelf regelen. Dit kan voor veel mensen een enorm obstakel zijn. Wil je graag zzp’er worden? In dit artikel bespreek ik vier handige tips om te beginnen als zzp’er. 

 

Houd je administratie bij

De administratie bijhouden wordt meestal niet als de leukste taak van een zzp’er gezien, maar wel ontzettend belangrijk. Naast dat het noodzakelijk is voor jouw aangifte bij de belastingdienst, geeft het ook een goed beeld van hoe je ervoor staat. Je krijgt duidelijk inzicht in de kosten, omzet en winst dat jouw bedrijf maakt. Wanneer je niet goed bent in de taken die komen kijken bij de administratie is het ook een mogelijkheid om samen te werken met een boekhouder. 

 

Zorg ervoor dat je goed verzekert bent

Verzekeren is van groot belang als je een zzp’er bent. Er zijn mensen die graag zo min mogelijk geld uitgeven aan verzekeringen. Echter zijn verzekeringen ontzettend belangrijk als je als zelfstandig ondernemer werkt. Het biedt de mogelijkheid om financiële zekerheid af te sluiten in het geval dat er iets mis gaat. Sinds kort is het verplicht om een AOV verzekering af te sluiten. Een AOV voor zzp is van groot belang. Er is namelijk altijd een kans dat je arbeidsongeschikt raakt. In dat geval is het een geruststelling als je weet dat je dan niet ook nog in financiële problemen terecht komt. 

Om jezelf gezond te houden is het belangrijk om een gezonde levensstijl te hanteren. Dit is voor iedereen van groot belang. Echter heb je het als zelfstandig ondernemer vaak zo druk dat je vaak geen zin hebt om in de avond ook nog te sporten en gezond eten te koken. In dat geval kan een gezondheidscoach hulp bieden. 

 

Houd rekening met je pensioen

Een zzp’er is genoodzaakt om zijn of haar eigen pensioen op te bouwen. Hierdoor is het van belang om aan de lange termijn te denken. In het begin ben je waarschijnlijk vooral bezig met het werven van klanten en rondkomen van je eerste samenwerkingen met klanten. Wanneer je op een gegeven moment meer inkomsten genereert, is het van belang om geld te sparen voor jouw pensioen. Om een inschatting te maken van het geld dat je nodig hebt, is het goed om te kijken naar jouw levensstandaard. Kijk naar het bedrag dat je maandelijks uit wil geven om een leuk en stabiel leven in stand te houden. 

 

Leg alle overeenkomsten vast op papier

Het is voor een zzp’er aan te raden om te werken met contracten. Wanneer je een mondelinge afspraak hebt gemaakt met een bedrijf of persoon is het aan te raden om dit zo snel mogelijk op papier te zetten en te laten ondertekenen. Dit voorkomt eventuele conflicten of problemen tijdens een samenwerking. Hierdoor zullen er zich geen onduidelijkheden afspelen voor jou, maar ook voor de opdrachtgever. 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.