Blog over Stages

Als student heb je meestal geen onbeperkt budget voor de aanschaf van studiemateriaal, tenzij je ouders je studie – en alles wat daarbij komt kijken – voor je betalen, zolang je prestaties er ook maar naar zijn. Of je nu een grote som geld kunt besteden aan een laptop of niet, in de basis heb je een laptop nodig waar je tijdens je studie wat aan hebt. Wanneer je voor de start van de propedeuse een laptop koopt, ga je er op zijn minst van uit dat je gedurende je studie geen andere meer hoeft aan te schaffen. De leeftijd van een laptop – koop je een nieuwe of een tweedehandsje – speelt daarbij een belangrijke rol. Maak je gebruik van een laptop aanbieding, bijvoorbeeld tijdens Black Friday? Of koop jij jouw laptop alvast in augustus, voordat jouw studie van start gaat. Maar nog even een stapje terug: Waar begint je zoektocht naar een geschikte laptop mee?

 

Tip 1: Opleidingseisen aan je studiemateriaal

Begin altijd met het goed lezen van de informatie die de opleiding je verschaft voordat je met de studie start. Ga je een studie tot bouwkundig technicus volgen? Dan zijn er andere eisen aan een laptop, dan wanneer je aan de opleiding tot leraar basisonderwijs begint. Je hebt hier vooral te maken met de technische specificaties van een laptop, want voor digitale ontwerpprogramma’s heb je een andere grafische kaart nodig, dan bijvoorbeeld voor het ontwerpen van een les rekenvaardigheid. Wat je op wilt slaan is waarschijnlijk ook zwaarder, dus de opslagcapaciteit vraagt ook om je aandacht.

 

Tip 2: Garantie en ondersteuning

Wanneer je op kamers gaat voor je studie of stage, kun je niet altijd rekenen op de kennis die je grote broer van computers heeft. Het gaat dan ook niet alleen om het aanschaffen van de juiste laptop, maar ook over waar je terecht kunt als het een en ander gaat haperen. Zit deze ondersteuning in de prijs of moet je voor elke vraag met bijbehorende handelingen apart betalen? Bij een nieuwe laptop heb je nog recht op garantie, terwijl je dit bij een laptop via via al kunt vergeten. Wanneer je zelf niet genoeg van computers afweet, is hulp kunnen inschakelen iets belangrijks dat je niet over het hoofd mag zien.

 

Tip 3: Laptopscherm en toetsenbord

Jij bent fysiek niet hetzelfde als je huisgenoten of al je collega-studenten gebouwd. Je lichamelijke kenmerken kunnen er dan ook voor zorgen dat je de ene laptop prettig vindt werken, terwijl je met de andere maar moeilijk overweg kunt. Dat ligt aan het scherm en in hoeverre je dat aan je persoonlijke wensen kunt aanpassen, maar ook aan het toetsenbord. Wanneer je alleen maar wat samenvattingen wilt typen op je laptop, heb je er misschien geen erg in dat je toetsenbord eigenlijk wat aan de kleine kant is. Maar als je bij elk vak je laptop nodig hebt of je merkt dat je vermoeide vingers krijgt na langdurig typen, dan kan het zijn dat het toetsenbord gewoonweg niet geschikt is voor je. Toetsen zitten te dichtbij elkaar, of juist te ver af. Met je pink kun je moeilijk bij de backspace, waardoor het langer duurt om je fouten te herstellen.

 

Tip 4: Proberen, proberen, proberen

Zelfs als je online een laptop gaat kopen, is het dus – los van je technische eisen – altijd verstandig om eerst letterlijk te gaan voelen welke laptop het beste bij je past. Hoe zwaar weegt deze laptop als ik die elke dag in mijn tas met me mee moet dragen? Hoe typt het toetsenbord als ik wat langer bezig ben en als ik blind typ, kunnen mijn vingers dan aan alle toetsen? Welke schermgrootte past bij het doel dat ik met de laptop heb?

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.