Blog over Stages

Van je hobby je beroep maken en zo je geld verdienen met wat je liefste doet. Dat klinkt toch als muziek in de oren? Hoewel het niet voor alle hobby’s even rendabel is om er je werk van te maken, zijn sommige er juist uitermate geschikt voor. Dat geldt bijvoorbeeld voor social media. Lijkt het jou wel wat om als social media specialist aan de slag te gaan? We vertellen je hieronder meer over deze interessante functie.

 

Het aantal social media gebruikers blijft groeien 

Uit het Social Media Onderzoek 2020 van Newcom Research blijkt dat social media nog altijd zeer populair zijn. Ook dit jaar zijn we met z’n allen weer meer tijd aan social media gaan besteden. Met name Instagram en Facebook zijn populair, maar ook TikTok groeit. Ruim 7,1 miljoen Nederlanders hebben een account op Facebook. Op Instagram zijn dat er 5,6 miljoen en met ruim 700.000 gebruikers is TikTok op dit moment een van de snelst groeiende apps onder jongeren.

 

Social media bij bedrijven

Niet alleen personen, maar ook bedrijven maken veel gebruik van social media. Om zichzelf in de markt te zetten, om een product of dienst aan te prijzen of om hun band met hun klanten warm te houden. Social media zijn inmiddels belangrijk onderdeel geworden van de bedrijfsstrategie. Het is namelijk een van de eenvoudigste manieren om in contact te komen met klanten of geïnteresseerden. Maar dat vraagt ook om steeds meer kennis en deskundigheid op het gebied van social media. Want hoe bereik je de juiste mensen, waar moet een post aan voldoen om succesvol te zijn en hoe zorg je ervoor dat je met je met je social media het gewenste effect bereikt? Dat is waar de social media specialist om de hoek komt kijken.

 

Hoe ziet een dag van een social media specialist eruit?

Als social media specialist ben je dé deskundige binnen de organisatie op het gebied van social media. Eigenlijk ben je een soort internet marketeer, maar dan met een specialisatie. Je werk bestaat onder andere uit het bedenken, ontwikkelen en opzetten van social media campagnes. Je denkt na over welk medium geschikt is voor een campagne en wat voor posts daarbij horen om uiteindelijk je doel te bereiken. Dat doel kan zijn zoveel mogelijk verkeer of inschrijvingen (voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief of event) genereren, de relatie met (potentiële) klanten verder uitbouwen of de naamsbekendheid van je organisatie vergroten. 

 

Je analyseert doelgroepen, doet marktonderzoek en concurrentieanalyses en probeert zo te ontdekken wat de (online) doelgroep van je organisatie is, wat ze willen en hoe je hen het beste kunt bereiken. Bovendien bewaak je als social media specialist het imago van je organisatie. Zijn klanten ontevreden over iets en uiten ze dat op social media? Dan is het jouw taak om hierop te reageren en te zorgen dat de klant zich gehoord voelt en het probleem wordt aangepakt. Kortom: je bent verantwoordelijk voor alle communicatie op social media van je organisatie. 

 

Met welke opleiding kun je social media specialist worden? 

Zit je graag de hele dag op social media en vind je het leuk om op een strategische en analytische manier na te denken over posts en het bereiken van mensen? Dan is een functie als social media specialist mogelijk iets voor jou. Er zijn verschillende opleidingen waarmee je dit kunt worden. Zo kun je bijvoorbeeld HBO Online Marketing en Social Media studeren. Hiermee leer je onder andere marketingstrategieën ontwikkelen en opzetten en leer je hoe je organisaties nog zichtbaarder kunt maken op social media. 


Maar je kunt ook kiezen voor een opleiding die wat minder gericht is op marketing en wat meer op online communicatie in het algemeen. Door bijvoorbeeld HBO Online Communicatie en Social Media te studeren richt je je vooral op hoe je een boodschap zo goed mogelijk overbrengt en hoe je doelgroepen kunt bereiken en raken via social media. Welke opleiding past het beste bij jou? Ga na waar je interesses liggen en bepaal aan de hand daarvan waar je je op wilt focussen. Eén ding is zeker: je mag de hele dag op social media zitten. 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.