Helaas, deze vacature is niet actief.

Meewerkstage Kenniscentrum NS - Utrecht

Samenvatting NS beschikt over een zee aan data over het dagelijkse aanbod in ons landelijke netwerk: waar en wanneer rijden welke treinen, met hoeveel zitplaatsen en met hoeveel... Deze data gebruiken we om voor elke trein, dag en...

Beschrijving

Samenvatting
 • NS beschikt over een zee aan data over het dagelijkse aanbod in ons landelijke netwerk: waar en wanneer rijden welke treinen, met hoeveel zitplaatsen en met hoeveel reizigers
 • Deze data gebruiken we om voor elke trein, dag en locatie het aantal reizigers te voorspellen.
 • Jij helpt ons mee om te onderzoeken hoe we deze voorspelling (dit is een kansverdeling) kunnen verbeteren, zodat we ons treinaanbod nóg beter bij de reizigersvraag kunnen laten passen.
Daarom wil je als stagiaire bij NS stage lopen  
 • Je volgt een wo master in een kwantitatieve/wiskundige studierichting en je wilt die kennis nu wel eens in de praktijk testen en brengen.
 • Je bent geïnteresseerd en gemotiveerd om de dagelijkse prestaties van een groot bedrijf als NS te doorgronden en van daaruit verbeteringen te helpen realiseren
 • Je wilt een bijdrage leveren aan de bereikbaarheid van Nederland, aan duurzame mobiliteit of aan een aantrekkelijk OV-product
Dit ga je doen als stagiaire bij het kenniscentrum van NS
 • Het Kenniscentrum van NS maakt deel uit van een NS netwerk waarin datagedreven en met Business Intelligence & Analytics bedrijfsprocessen geëvalueerd en geoptimaliseerd worden. Als stagiaire ga jij hier bij helpen. Jij regelt het!
 • Jouw opdracht richt zich op het verbeteren van de reizigersprognoses. Met deze reizigersprognoses voorspellen we voor elke trein, dag en locatie de kans dat er een specifiek aantal reizigers in deze trein zal zitten. Samen met collega’s vanuit verschillende afdelingen bij NS onderzoek jij hoe we deze kansverdeling kunnen verbeteren en hoe we de kwaliteit van deze voorspellingen kunnen meten. Het is een mooie combinatie van theoretisch onderzoek met een heel concrete toepassing: jouw oplossingen worden direct toegepast in onze prognosemodellen.
Hier ga je stage lopen

Op het hoofdkantoor van NS, vlak naast station Utrecht Centraal, werken meer dan duizend mensen aan de reis van de klant. Dat doen we bij voorkeur niet van 9 tot 5, want NS is groot voorstander van spits mijden en spits spreiden. Dus bepaal je zelf hoe laat je start (liever niet tussen 8 en 9!) en eindigt en welke werkzaamheden je handiger of net zo goed thuis kan doen. Het kantoorinterieur is in 2019 en 2020 helemaal vernieuwd waarbij er diverse plekken zijn ingericht om met je team samen te werken of om je juist terug te trekken op een concentratie-werkplek. Gezien de huidige situatie is het echter nog niet duidelijk wanneer en hoe vaak we op kantoor kunnen werken. De eerste tijd zal je grotendeels vanuit huis werken, waarbij het streven is om 1x per week op kantoor af te spreken voor begeleiding.

De reiziger staat bij NS op 1, 2 en 3, ook in de in 2020 herijkte strategie ‘Nederland bereikbaar voor iedereen’. NS koestert oude en nieuwe kennis. Oude kennis van de ‘rotten in het vak’, die bij uitstek weten hoe de techniek van een trein in elkaar zit en hoe de dienstregeling zo succesvol is geworden. Nieuwe kennis ingebracht door instroom van nieuwe of roulerende medewerkers die met een frisse blik en de nieuwste data-gedreven technieken het succes van NS helpen continueren en verder uitbouwen. Het data-fundament, de analysetools en de office-tools waarmee je werkt zijn ‘state of the art’ en worden gebruikt bij alle bedrijfsonderdelen van Commercie t/m Operatie en zijn overal te raadplegen.

Dit zijn de functie eisen
 • Je volgt een wo master: kwantitatieve/wiskundige studie, basiskennis van 1 of meer programmeertalen 
 • Wij zoeken kandidaten die minimaal 6 maanden stage willen lopen, omdat de ervaring leert dat dit de minimale periode is om na een inwerkperiode serieuze analyses en testen te kunnen doen om tot verbetervoorstellen te komen.
 • Startdatum stage: kan door het hele jaar heen, in overleg.
 • NS Kenniscentrum werkt graag met ‘meewerkstages’, dus mensen die hun kennis in de praktijk willen brengen en testen. Eventueel zijn er ook mogelijkheden voor afstudeerstages.
 • Je werkt graag samen in teams (‘teamplayer’) en kan ook zelfstandig werken aan analyses en de presentatie daarvan.
 • Je durft vragen te stellen over hoe dingen bij NS werken, over hoe de data tot stand komen en je vraagt ook bij de collega’s van andere afdelingen door op hun dilemma: welke inzichten missen zij, wat kunnen ze als ze die inzichten wel hebben en hoe lossen ze het nu op?
 • Je hebt affiniteit met enerzijds data en programmeren en anderzijds logistieke processen en puzzels 
Op NS kun je rekenen 

Stage lopen bij NS betekent dat je je steentje bijdraagt in de wereld van duurzame mobiliteit. Je maakt deel uit van een organisatie die midden in de maatschappij staat en Nederland in beweging brengt. Voor jou als stagiair betekent dit:

 • Een stagevergoeding voor wo’ers van €27,46 per gewerkte dag.
 • Je geleerde theorie en kennis direct toepassen in de praktijk.
 • Stappen zetten in je persoonlijke ontwikkeling.
 • Je leert je grenzen te verleggen.
 • Goede, zorgvuldige begeleiding.
 • Een stagevereniging (InterNS) om kennis te maken met andere stagiair(e)s.

Extra informatie

Status
Inactief
Plaats
Utrecht
Dienstverbanden
Stage

De Meern | Stage marketing en communicatie | Stage

Schrijf je nu in!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van nieuwe interessante vacatures en altijd binnen 1 muisklik kunnen solliciteren? Schrijf je in als werkzoekende!

DIRECT INSCHRIJVEN

We heten wel YoungCapital, maar iedereen is even welkom. Ook als je al wat meer ervaring hebt. Meer weten? Check onze FAQ.