Blog over Stages

Je bent net begonnen met je nieuwe studie, je zit goed en wel een aantal weken in de collegebanken en langzaam bekruipt je een gevoel dat je misschien niet op de goede plek zit bij deze studie. Of je hebt net die gedroomde baan bemachtigd en in je hoofd vraagt een stemmetje ‘heb je wel de juiste keuze gemaakt?’. Twijfels kunnen verlammend werken. Maar wist je dat twijfelen eigenlijk heel wijs is? Daarom brengen wij in dit artikel een ode aan de twijfelaar.

Twijfel is normaal en hoort erbij

Twijfel hoort erbij! Je bent daarin niet de enige. Iedereen ervaart vroeg of laat wel eens twijfel over een keuze. 

Vanuit acceptatie komt er ruimte voor actie

Het onderzoeken van je twijfels is een mogelijkheid om bewust stil te staan bij je keuze. Heb vertrouwen, wanneer je je twijfels en onzekerheden rondom je studie durft te accepteren komt er ruimte voor actie! De keuze die je nu gaat maken is er één uit de vele keuzes die je nog gaat maken in jouw loopbaan.

Vanaf hier wordt het beter!

Het kan vanaf nu alleen maar beter worden: òf je ontdekt dat je door wilt met je studie/baan/… en gaat hier gemotiveerd mee aan de slag, òf je besluit te stoppen en begint vol motivatie aan iets nieuws.

Wat kunnen we leren van twijfelaars?

Tip 1: Kom in actie!

Als je hoofd maar blijft maar malen, kan het helpen om jùist in actie te komen want op basis van de informatie in je hoofd kom je er blijkbaar niet uit.  

Je hebt nieuwe input nodig waar je weer mee verder kan, en dat vereist actie. 

Tip 2: Maak twijfel bespreekbaar

Dat lucht op! Ga in gesprek met iemand die je vertrouwt. Probeer er samen de vinger op te leggen wàt maakt dat je twijfelt.
Is het de inhoud van een vak, een lastige opdracht of ligt het aan de sfeer?
Heb je de vaardigheden (nog) niet onder de knie om succesvol te zijn? 

Is het de moeilijkheidsgraad van de studie, een strenge leidinggevende in je baan, of juist het contact met collega’s? 

Of blijf je misschien steeds nadenken over een andere studie of baan? Als je helder in kaart brengt waarom je twijfelt, kan je ook beter bepalen wat je nodig hebt.

Tip 3: Onderzoek de alternatieven

Als je twijfelt over je studie: heb je een helder beeld van het werkveld waarvoor je wordt opgeleid? De tijd dat je studeert is namelijk relatief kort als je het vergelijkt met de tijd die je werkend door gaat brengen. 

Daarom is het belangrijk om je ook in het werkveld te verdiepen. Neem eens een kijkje op de werkvloer bij iemand die werkzaam is binnen het vakgebied van jouw studie.
Neem een tussenjaar?

Of interview iemand die jouw huidige studie heeft afgerond. Zo ontdek je of het beroepenveld en de werkzaamheden bij jou passen. Als je een beeld hebt van ‘het grotere plaatje’ en datgene waar je naartoe werkt, kan dat motiveren om tijdens de studie vol te houden op momenten dat het even tegenzit. 

Ook als je twijfelt over je baan of over iets anders in je leven, kunnen de bovenstaande tips helpend zijn. Doe online research naar andere organisaties in het werkveld, ga in gesprek met alumni van je opleiding om hun loopbanen te onderzoeken… zorg dat je meer zicht krijgt op mogelijke alternatieven. Zo heb je straks echt iets te vergelijken en te kiezen.  

Tip 4: Maak een plan

Met welke van de bovenstaande tips ga jij als eerste aan de slag? Maak een actieplan: zet op een rijtje welke acties jij wilt ondernemen om met je keuze aan de slag te gaan en wat je daarvoor nodig hebt. Daarna plan je je acties in in je (online) agenda. Zo weet je zeker dat je ermee aan de slag gaat, en dat kan je al heel wat rust geven.




 



 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.