Blog over Stages

Tips voor het schrijven van je plan van aanpak (onderzoeksvoorstel)

 

Ga jij binnenkort starten met het schrijven van het plan van aanpak? Aan het einde van je hbo opleiding start je met afstuderen. Voordat je het onderzoek mag uitvoeren, dien je allereerst een plan van aanpak te schrijven. Het zorgt ervoor dat je vooraf goed nadenkt over hoe je jouw onderzoek gaat opstellen en welke keuzes je hierin maakt. Het is dus eigenlijk de basis van je afstuderen! In deze blog geven we je alvast een paar tips om een goed plan van aanpak te maken.

 

Het schrijven van een goede probleemanalyse

 

Je start je plan van aanpak met het beschrijven van een probleemanalyse. Het is belangrijk dat je alle aspecten van het probleem beschrijft en uiteindelijk tot een goede hoofdvraag en deelvragen komt. In de praktijk is het vaak nog niet duidelijk wat de opdrachtgever precies onderzocht wil hebben, dus het is belangrijk dat jij als student tot de kern van het probleem komt. Probeer altijd het gesprek aan te gaan met je opdrachtgever en vraag goed door. Pas dan kun je een goede probleemanalyse schrijven. 

Een handige tip is om gebruik te maken van de 6-W vragen, om zo een goede probleemanalyse te schrijven. Als je de volgende 6-W vragen kunt beantwoorden in jouw probleemanalyse, dan heb je veelal een goede probleemanalyse:

  1. Wat is het probleem?
  2. Wie heeft het probleem?
  3. Wanneer is dit probleem ontstaan?
  4. Waarom is het een probleem?
  5. Waar doet het probleem zich voor (op een bepaalde afdeling/ organisatie/ in de maatschappij)?
  6. Wat is de aanleiding van het probleem?

 

Doelstelling formuleren

In het plan van aanpak is het belangrijk om de doelstelling van jouw onderzoek te formuleren. Zorg ervoor dat je een SMART doelstelling opstelt, SMART staat voor:

  • Specifiek (concreet maken)
  • Meetbaar (wat moet er wanneer worden bereikt?)
  • Acceptabel (is er draagvlak voor?)
  • Realistisch (haalbaarheid)
  • Tijdsgebonden (wanneer moet het doel zijn gehaald?)

 

Theoretisch kader in je plan van aanpak

Je beoordelaars verwachten dat je in je plan van aanpak al een eerste opzet maakt van je theoretisch kader. Hierin ga je in op wat er al bekend is over jouw onderwerp. Hiervoor maak je gebruik van verschillende bronnen. Probeer hierbij goed af te bakenen en goed je onderzoeksvraag en deelvragen steeds in gedachten te houden. Je gaat dus verschillende modellen en theorieën bespreken. Zorg er ook voor dat je steeds de literatuur goed bijhoudt en direct refereert (zodat je niet kunt vergeten waar je een bron vandaan hebt). 

Beschrijven van de onderzoeksmethoden

In de methode ga je vervolgens in op welke onderzoeksmethoden je wil gaan gebruiken. Het is hierbij vooral belangrijk om de gemaakte keuzes goed te onderbouwen, waarbij je weer aansluit op de probleemstelling. Beschrijf dus of je kiest voor kwantitatief of kwalitatief onderzoek en welke methode je precies gaat gebruiken zoals bijvoorbeeld enquêtes of interviews. Ga hierbij in op het aantal wat je wil afnemen, welke doelgroep, beschrijf de betrouwbaarheid en validiteit etc. Veel studenten vinden dit een abstract onderdeel of lopen vast bij hun plan van aanpak, in dat geval is er  scriptiehulp mogelijk.

Plan van aanpak afronden

Veelal dien je op het einde van je Pva ook een planning te maken. Dit is ook voor jezelf een fijn hulpmiddel zodat je precies weet wat je wanneer moet gaan doen. Let verder op het refereren en zorg voor een duidelijke literatuurlijst. In de bijlagen kun je eventueel een opzet van een enquête of interviewvragen alvast toevoegen. 

Veel succes met het afronden van jouw plan van aanpak!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.