Blog over Stages

Als dakdekker breng je een beschermende laag aan op een plat dak of hellende dak. Hiermee wil je het dak beschermen tegen wind, sneeuw en water. Maar een dakdekker doet veel meer en daar hoort natuurlijk ook een opleiding bij. Middels dit artikel krijg je een goed beeld van wat een dakdekker in de praktijk zoal doet, welke opleidingen er gevolgd kunnen worden en welke specialisaties er zijn, maar ook kom je er achter dat het een heel afwisselend beroep is. Je werkzaamheden zijn namelijk erg breed en dat zorgt ervoor dat het ook iedere dag weer een uitdaging is als je op locatie een probleem aan gaat pakken. 

 

Dakbedekkingsmaterialen

Voor dakbedekking worden er veel soorten materialen gebruikt, zoals bitumen, leisteen, kunststof, dakpannen en soms ook riet of stro. Je hebt verschillende soorten dakdekkers, namelijk allround dakdekkers, maar ook specialisten, bijvoorbeeld met de focus op een bepaalde vorm van dakdekking of bepaald type dak. Je kunt de keuze maken om een opleiding te volgen waarbij je alle materialen leert kennen, maar je kunt ook een specialisatie kiezen als je voorkeur bijv. bij een speciaal type dak of een materiaalsoort ligt. 

 

Wat doet een dakdekker?

De taken van de dakdekker zijn heel divers, hierbij kun je denken aan het interpreteren en lezen van werktekeningen en bijbehorende instructies, maar ook het plannen en organisatie van de werkzaamheden en veiligheidsmaatregelen treffen. Wat kan een dakdekker nog meer doen?

  • De dakconstructie (of delen) verwijderen en repareren.
  • Ondergrond voorbereiden.
  • Onderconstructie op het dak aanbrengen.
  • Delen van het dak op maat maken, bijvoorbeeld rond de schoorsteen.
  • Het dak voorzien (bedekken) van nieuwe dakbedekking.
  • Toebehoren aan het dak aanbrengen, zoals een regenpijp of goot.
  • Werkplek opruimen en gereedschap opbergen.
  • Onderhoud aan daken (vaak binnen een vaste periode).
  • Voortgang van een project bewaken.
  • Verslag uitbrengen aan de leidinggevende. 

Zoals je kunt zien is een dakdekker dus met erg veel werkzaamheden bezig. Geen dag zal hetzelfde zijn en dat zal het ook erg leuk en gevarieerd houden. Je hebt iedere keer een nieuwe uitdaging als je naar een klant toe gaat. Soms werk je alleen, soms gaat er een collega mee bijv. als je dakbedekking aan gaat brengen. Maar het kan ook zijn dat je op locatie met andere mensen samen moet werken zoals een loodgieter of een timmerman. Het is daarom wel prettig als je goed met anderen overweg kunt en samen kunt werken. 

 

Waar werkt een dakdekker?

De meeste dakdekkers werken bij een aannemersbedrijf, of bij een gespecialiseerd dakdekkingsbedrijf. Maar een andere optie is dat ze als zelfstandige aan de slag gaan. Ze kunnen aan het werk gaan bij nieuwbouw, maar ook bij restauratie, renovatie of bij het onderhoud van utiliteitsbouw. Een dakdekker krijgt in de praktijk te maken veel mensen, ook waar ze mee samen moeten werken. Daarbij kun je denken aan een timmerman of metselaar, maar ook bijvoorbeeld aan een loodgieter . Je hebt zelf de keuze wat je prettig vindt. Misschien wil je wel eerst een tijdje in loondienst, maar als je veel hebt geleerd dan kan de keuze ook gemaakt worden om als zelfstandige aan de slag te gaan. Vaak wordt hier pas voor gekozen als ze eerst zelf jarenlang ervaring op hebben gedaan in de praktijk.  

 

Meer over de werkzaamheden van de dakdekker

Als dakdekker ga je aan de slag met alles wat met het dak te maken heeft. Hierbij kun je denken aan werkzaamheden zoals een dak vervangen, een dak onderhouden, maar ook het plaatsen van de dakgoot hoort erbij. Er zijn genoeg mensen die zelf het dak niet op durven en dan kunnen zij het dak dus niet onderhouden. Ze schakelen daar dan graag de dakdekker voor in. De werkzaamheden die de dakdekker uitvoert, worden vaak gedaan om het dak te beschermen tegen weersinvloeden te denken aan wind, sneeuw en water. Het leuke aan het werk is wel dat je hele diverse werkzaamheden uit gaat voeren. Je hebt ook te maken met verschillende soorten daken zoals platte daken en hellende daken. Hierdoor blijft het heel afwisselend en iedere keer is weer een nieuwe uitdaging. Je kunt in heel Nederland aan de slag, er zijn opleidingen voor een dakdekker in Noord-Brabant, tot in Noord-Holland. 

 

Wil je dakdekker worden?

Als je dakdekker wil worden, dan zijn er verschillende opleidingen die je kunt volgen. Je hebt om te beginnen de opleiding tot dakdekker en dat is een MBO opleiding en dat is niveau 2 of 3. Daarnaast heb je nog diverse uitstroomrichtingen. Je hebt dan bijvoorbeeld op niveau 2 dakdekker bitumen en kunststof, dakdekker metaal, dakdekker pannen / leien en dakdekker riet. De uitstroomrichting naar niveau 3 kan zijn naar allround dakdekker metaal of naar allround dakdekker pannen / leien. 

 

Specialisaties dakdekkers

Als dakdekker kun jij verschillende keuzes maken, je kunt met diverse soorten en maten daken werken. Maar je hebt ook de optie om je te specialiseren in een type dak. Je zou de keuze kunnen maken voor rieten daken, of licht hellende daken, schuine daken, platte daken of overige daken waarbij je dan weer kunt denken aan kunststof, metaal, stro of leisteen. Een andere specialisatie kan zijn bitumen dakbedekking aanbrengen of kunststof dakbedekking aanbrengen. Loodwerk en zinkwerk zijn weer twee andere specialisaties, net als het repareren, vervangen of plaatsen van dakgoten of het isoleren van een dak. Een daklekkage verhelpen hoort er natuurlijk ook bij, net als inspecties uitvoeren en het dak onderhouden.

 

Kosten dakdekker

De kosten van een dakdekker zijn wisselend. Het ligt er aan welke werkzaamheden er uitgevoerd moeten worden, op wat voor type dak, hoelang de werkzaamheden duren, etc. etc. Tegenwoordig kunnen er offertes aan worden gevraagd en dan weten mensen ook waar ze aan toe zijn als ze van de diensten van de dakdekker gebruik maken.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.