Blog over Stages

Staat er binnenkort een presentatie op de planning? Of je nu voor school een presentatie moet geven of op stage regelmatig voor een grote groep mensen moet staan; goede presentatievaardigheden zijn onmisbaar in ieder vakgebied. Het goede nieuws is: presenteren kun je leren! Het is belangrijk dat je van tevoren een doel opstelt, hier kun je vervolgens in stappen naar toe werken. Daarnaast is interactie met het publiek ontzettend belangrijk. In dit artikel helpen we je op weg met vier handige tips voor het verbeteren van je presentatievaardigheden. 

Wat is het doel van je presentatie?

Voordat je de tekst van je presentatie gaat bedenken en een PowerPoint maakt, is het handig om een doel op te stellen. Wat wil je graag bereiken met je presentatie? Dit kan echt van alles zijn, denk bijvoorbeeld aan het informeren van je klasgenoten of het overtuigen van je supervisors of begeleiders. Het formuleren van een doel helpt jou niet alleen met het geven van een effectieve presentatie, maar ook weet je publiek precies waar ze aan toe zijn. Vertel aan het begin van je presentatie kort en duidelijk wat het doel van je presentatie is. Zo weet iedereen van tevoren wat ze kunnen verwachten en komen ze niet voor verrassingen te staan. Sluit de presentatie vervolgens ook weer af met het herhalen van je doel. Op deze manier blijft de centrale boodschap van je verhaal beter hangen.

Maak contact met het publiek

Je wilt je publiek hoogstwaarschijnlijk iets bijbrengen en inspireren, maar hoe doe je dit eigenlijk? Interactie is een belangrijk onderdeel van een presentatie, maar wordt helaas vaak vergeten. Door het betrekken van het publiek bij je verhaal versterk je de band tussen jou en de toeschouwers. Je geeft de luisteraars als het ware een kans om te spreken, hierdoor voelen ze zich gehoord en begrepen. Bovendien behoud je de aandacht van de luisteraars beter door af en toe vragen te stellen en het gesprek aan te gaan. Zorg er echter wel voor dat de interactie op vrijwillige basis gebeurt. Sommige mensen zitten namelijk helemaal niet te wachten op het beantwoorden van vragen of het geven van een mening over een bepaald onderwerp. Houd er rekening mee dat het publiek in sommige gevallen ontspannen wil luisteren en het verhaal in zich op wil nemen.

presentatievaardigheden

Presentatie tips tegen zenuwen

Spreken voor een grote groep mensen; krijg je hier spontaan trillende handjes en klotsende oksels van? Het geven van een presentatie kan best spannend zijn. De aandacht is namelijk volledig op jou gericht en dit kan voor stress zorgen. Angst voor presenteren is alleen helemaal niet nodig! Door het toepassen van een aantal handige presentatievaardigheden vertel jij straks je verhaal zonder zenuwen.

 

  • Jij bent de expert

 

Jij bent degene die de presentatie heeft gemaakt en alles over het onderwerp afweet, waarom zou je dan eigenlijk zenuwachtig moeten zijn? Door te realiseren dat jij de expert in de ruimte bent, ga je de zenuwen te lijf. Bovendien heeft niemand het toch in de gaten als je een bepaald gedeelte vergeet te vertellen. 

 

  • Kort en krachtig

 

Je herkent het vast wel; je luistert naar een presentatie die veel te lang duurt en op een gegeven moment verlies je je concentratie. Dit wil je natuurlijk voorkomen, vertel je verhaal daarom zo kort en krachtig mogelijk. Wist je dat de gemiddelde concentratieboog van een luisteraar ongeveer maar 20 minuten duurt? In dit geval geldt ‘less is more.’ 

 

  • Maak oogcontact

 

Het is goed om tijdens je presentatie oogcontact met het publiek te maken. Kijk niet alleen naar de mensen op de eerste rij, maar verdeel je aandacht over alle luisteraars. Op deze manier betrek je iedereen bij je verhaal en straal je zelfverzekerdheid uit. 

 

Krijg je de zenuwen echt niet onder controle? Er zijn diverse cursussen waarbij je kunt leren om beter met je zenuwen om te gaan. Er zijn tevens ook specifieke scholingen gericht op overtuigend presenteren of volg bijvoorbeeld een cursus pitchen.

presentatievaardiheden

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit klinkt misschien cliché, maar is in dit geval toch echt waar. De beste manier om je zenuwen in bedwang te houden is door te oefenen. Je kunt natuurlijk op sommige momenten best wel een beetje improviseren, maar het is belangrijk dat je van tevoren weet wat je wilt zeggen en hoe je dit gaat doen. Schrijf je tekst op en oefen met presenteren. Doe dit voor de spiegel of vraag vrienden of familie of zij je oefen-publiek willen zijn. Let niet alleen op hoe je het verhaal overbrengt, maar vergeet ook zeker je lichaamshouding niet. Met deze presentatievaardigheden wordt je presentatie zeker weten een succes!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.