Topjob

Stagiaire - Digitaliseren Vervoeren in Utrecht

24 - 36 uur per week

Beschrijving

Als stagiair binnen het cluster Digitaliseren Vervoeren onderzoek je vraagstukken over toekomstige innovaties op het gebied van treinbediening zoals de inzet van automatisering, remotisering en digital twins.

Daarom wil ja als stagiair binnen het cluster Digitaliseren Vervoeren bij NS werken
Als stagiair binnen het cluster Digitaliseren Vervoeren onderzoek je vraagstukken over toekomstige innovaties op het gebied van treinbediening zoals de inzet van automatisering, remotisering en digital twins. Een unieke kans om je kennis en vaardigheden te ontwikkelen binnen een grote organisatie en bij te dragen aan de treinreis van de toekomst.

Als stagiair(e) binnen Treindigitalisering werk je aan de technologieën van de toekomst!

  • Je levert een directe bijdrage aan duurzame en schaalbare digitalisering van ons materieel en het efficiënter laten rijden van de trein.
  • Je wordt onderdeel van een dynamische afdeling waar diverse vakmensen samenwerken om richting te geven en verantwoordelijkheid te nemen voor concrete resultaten.
  • "Het rijden van treinen is het kernproces van ons bedrijf. Om bij Treindigitalisering te onderzoeken hoe nieuwe technologieën hieraan een positieve bijdrage kunnen leveren is een hele gave uitdaging." - Rowan

Dit ga je doen als stagiair
Als afstudeerder ga je aan de slag in het cluster Digitaliseren Vervoeren binnen de afdeling Treindigitalisering. In dit cluster worden in een agile werkomgeving, digitale oplossingen ontwikkelt en beheert die worden gebruikt in het primaire proces van het rijden van de trein. Dit omvat een breed scala aan activiteiten, van de doorontwikkeling van bestaande applicaties zoals een rij-adviessysteem voor machinisten, tot onderzoek naar nieuwe digitale oplossingen zoals locatiebepalingssystemen en beeldherkenningstechnologie.

In het cluster Digitaliseren Vervoeren werken o.a. Ontwikkelaars, engineers, architecten, data-specialisten samen in circa 5 teams. Als afstudeerder maak je onderdeel uit van een team van business consultants, dat onderzoek doet naar kansrijke initiatieven om het treinrijproces verder te verbeteren.

Tijdens deze afstudeerstage ondersteun je het cluster bij het uitvoeren van een onderzoek naar een van de vele interessante thema's. Hieronder volgen enkele voorbeelden van mogelijke opdrachten:

Tijdens deze afstudeerstage onderzoek je een vraagstuk over de digitalisering van de bediening van treinen. NS ziet hierbij diverse mogelijkheden, bijvoorbeeld op de onderwerpen:
  • Automatisch rijdende treinen op niet centraal bediende gebieden: Onderzoek naar de procedurele en infrastructurele wijzigingen die kunnen bijdragen aan de haalbaarheid van (deels) zelfrijdende treinen op niet-centraal bediende emplacementen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan oplossingen voor het verbeteren van handbediende wissels.
  • Digital Twin: Voor de toepassing en training van perceptietechnologie en zelfrijdende treinen is het noodzakelijk om een digitale representatie te hebben van het Nederlandse spoor. NS heeft diverse vraagstukken over de scope en aanpak voor een dergelijke “Digital Twin”.
  • Daarnaast staat NS open voor andere onderzoeksvoorstellen over bovengenoemde onderwerpen en/of digitalisering van de treincabine.

Dit zijn de functie-eisen
  • HBO, WO Bachelor of Master student in afronding
  • Afstudeerstage van 3 tot 6 maanden, startdatum in overleg
  • Opleidingsachtergrond in techniek, werktuigbouwkunde, informatiekunde, technische bedrijfskunde, informatica of logistiek
  • Analytische vaardigheden: probleemanalyse en oplossingsgerichte benadering
  • Zelfstandigheid en proactief: Vermogen om zelfstandig te werken en projecten te plannen
  • Interesse in de spoorsector: Bestaande kennis van of affiniteit met de spoorsector en bereidheid om je te verdiepen in specifieke uitdagingen en behoeften
  • Uitstekende communicatieve vaardigheden: Effectieve mondelinge en schriftelijke communicatie binnen de organisatie.

Dit zijn de arbeidsvoorwaarden
Stage lopen bij NS betekent theorie en kennis direct toepassen in de praktijk, stappen zetten in je persoonlijke ontwikkeling en grenzen verleggen waarbij je vanuit NS goede begeleiding krijgt. Maar er is meer. Zo krijg je als stagiair(e):
  • Een aantrekkelijke stagevergoeding tussen de 350 en 500 euro per maand.
  • Vrijheid om invulling te geven aan je afstudeeropdracht
  • Super enthousiaste collega’s die je begeleiding bieden tijdens het afstuderen.
  • De mogelijkheid om je aan te melden voor onze stagevereniging (JongNS) waarbij je kennis kunt maken met andere stagiair(e)s en de verschillende bedrijfsonderdelen die NS rijk is.

En? Ben je enthousiast geworden?
Solliciteer direct via de sollicitatiebutton. Binnen enkele minuten ontvang je een automatische sollicitatiebevestiging. Wij laten je zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen twee weken weten of we je uitnodigen voor een gesprek.

Nog vragen? Neem contact op met de Stagedesk door te bellen naar 088-6713633, of mail naar

stagedesk@ns.nl

.

Goed om te weten:
  • Bij NS vinden we iedereen uniek. Dit zie je in alles wat we doen, en dus ook in ons aannamebeleid.
  • Een achtergrondonderzoek maakt deel uit van de sollicitatieprocedure.
  • Met deze vacature willen wij zelf onze nieuwe collega werven. Dit is dan ook géén oproep voor acquisitie

Hier ga je werken
De afdeling Treindigitalisering is onderdeel van NS Techniek. Dit bedrijfsonderdeel houdt zich bezig met Asset Management voor het materieelpark. Binnen het bedrijfsonderdeel NS Techniek werken zo’n 350 collega’s. Hoewel iedereen een eigen focusgebied heeft, zijn mensen verbonden door een passie voor treinen. Dát maakt dit werk extra mooi, omdat die bevlogenheid aanstekelijk werkt. De afdeling Treindigitalisering richt zich op digitalisering van materieel en onderhoud en werkt daarbij intensief samen met collega’s in de operatie (NO, S&O, O&S, NSTM), IT- en dataspecialisten die allemaal dagelijks het beste uit onze treinenvloot willen halen voor onze reizigers. Dit multidisciplinaire karakter hoort bij digitalisering. Alleen door intensief samen te werken komen we tot producten en diensten die waarde toevoegen voor eindgebruikers en NS.

Bij Treindigitalisering komen de werelden van IT, data, engineering en operatie bij elkaar. Treinen en onderhoudslocaties beschikken over steeds meer IT, OT en IoT-voorzieningen waarmee we processen optimaliseren. Sensoren en software aan boord gebruiken we om de besturing van de trein en de ondersteuning van machinisten zo optimaal mogelijk in richten. De data die uit die treinsystemen komt brengen we (real time) naar wal om het onderhoudsproces zo efficiënt en effectief mogelijk in te richten. De kansen die digitalisering biedt zijn in dit domein groot. Denk aan condition-based maintenance concepten, het (deels) automatisch besturen van treinen, comfortfuncties voor reizigers aan boord. De vele applicaties en diensten die Treindigitalisering ontwikkelt en beheert moeten optimaal aansluiten bij de wensen en eisen van de eindgebruikers, veilig en onderhoudbaar zijn en in lijn met de ontwikkelingen bij NS en de markt.

Extra informatie

Status
Open
Opleidingsniveaus
HBO
Plaats
Utrecht
Werkuren per week
24 - 36
Dienstverbanden
Stage
Gepubliceerd op
05-04-2024

Topjob | Utrecht | Stage ICT | Stage | HBO

Solliciteer direct

Deel deze vacature

We heten wel YoungCapital, maar iedereen is even welkom. Ook als je al wat meer ervaring hebt. Meer weten? Check onze FAQ.