Helaas, deze vacature is niet actief.

Techniek traineeship in Utrecht

Ben jij op zoek naar een leuke en leerzame stage? Wie weet is deze stage bij NS iets voor jou. Op verschillende afdelingen zoeken we enthousiaste meewerk stagiaires om ons team te versterken.

Beschrijving

 • Werken en jezelf ontwikkelen in een wereld vol technische innovaties in twee diverse rollen.
 • Meedenken over nieuwe technieken die de treinen van de toekomst beter, sneller en duurzamer maken.
 • Persoonlijke, vakinhoudelijke ontwikkeling en managementvaardigheden staan centraal in jouw groei als techniek trainee.
 • Brede doorgroeimogelijkheden binnen NS.

 “Omdat ik werk in een bestaande rol, ben ik echt onderdeel van een team en daarnaast alle voordelen die komen kijken bij een traineeship, zoals mijn persoonlijke ontwikkeling en het vele contact met mijn mede-trainees.”

Nieuwe technieken die de treinen van de toekomst beter, sneller en duurzamer maken. Technieken waar jij ook als trainee iets over te zeggen hebt. Dat kan in een rol van technisch projectmanager, implementatiemanager of in een andere inhoudelijke rol. Dat geef je tijdens dit traineeship zelf vorm.

Zo onderzoek je bijvoorbeeld als engineer integratie welke invloed wijzigingen in systemen hebben op de functies in de trein. Als trainee op de afdeling Treindigitalisering analyseer je datakwaliteit of de robuustheid van de interfaces boord-wal. Of als Asset Manager bedrijfsmiddelen ontferm jij je over duizenden unieke arbeidsmiddelen die cruciaal zijn voor het onderhoud van het materieel.

Als techniek trainee kun je bij NS dus écht alle kanten op. Zo werk je met ons aan een zo aangenaam en duurzaam mogelijke reis voor onze reizigers. Elke dag weer. De reis van morgen begint bij jou.

Onze treinen rijden al meer dan 175 jaar dankzij hoogwaardige technische oplossingen. Maar wat vandaag de dag innovatief is, is over een paar jaar alweer verouderd. Ondanks de grote impact van het coronavirus blijven we werken aan de prestaties van onze vloot, door het doorvoeren van technische verbeteringen, focus op digitalisering en innovatie, het optimaliseren van het onderhoud en het, zowel van binnen als van buiten, moderniseren van onze treinstellen. Als technisch professional bij NS werk je vandaag aan de reis van morgen én aan die van de toekomst.

Jouw doel?

Flinke stappen zetten naar een (top)functie in de techniek. Er wordt namelijk wat van je verwacht. Bijt je vast in onderwerpen die je prikkelen en uitdagen. Kom in aanraking met stevige technische vraagstukken, ontwikkel jezelf vakinhoudelijk en persoonlijk en leg bij NS de basis voor een succesvolle carrière. En doe dat terwijl je meebouwt aan een organisatie waar veel mensen afhankelijk van zijn. Werken uit maatschappelijk en commercieel oogpunt komen samen bij NS. Zo werk je met ons aan een zo aangenaam en duurzaam mogelijke reis voor onze reizigers. Elke dag weer. De reis van morgen begint bij jou.

Om jou een indruk te geven van zijn belevenis van het traineeship heeft trainee 

Maarten

 een interview gegeven. Bekijk hier het verhaal van techniek trainee 

Jon

 . 

Het traineeship
Het techniek traineeship is een 2-jarig programma waarin jij aan verschillende opdrachten werkt en jezelf ontwikkelt. Je vervult in twee jaar tijd twee posities, zodat je een goed beeld krijgt van deze functies. Er is geen betere leerschool voor een mooie functie in de techniek van NS. Ontpop jezelf tot technisch projectmanager of als engineer én werk ondertussen aan je persoonlijke ontwikkeling.

Het programma
In dit traineeship staan je vakinhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling centraal. Leer NS kennen en kom in aanraking met complexe vraagstukken die onze techniek raken. Vraagstukken met impact op onze maatschappij en/of onze organisatie. Een perfecte start van een mooie carrière dus.

Zo ziet het techniek traineeship van NS eruit:

 • Je start op 1 september 2022 en het traineeship duurt twee jaar.
 • In het eerste jaar start je op een technische functie voor de periode van 1 jaar binnen een bestaande afdeling zodat je de plek goed leert kennen. De eerste weken staan in het teken van onboarding: kennismaken met NS, je medetrainees en nieuwe collega's. Je start met de module Persoonlijk Leiderschap en je werkt in groepsverband aan je persoonlijke ontwikkeling. Binnen NS zijn we constant bezig met innovaties en staan we open voor nieuwe ideeën. Als trainee start je daarom een verbeterproject met medetrainees van diverse disciplines. Hierdoor lever je een bijdrage aan deze innovaties en verbeteringen.
 • In het tweede jaar start je in jouw tweede functie op een andere afdeling, wederom voor de periode van 1 jaar. Dit jaar komt de regie meer bij jezelf te liggen; je pakt nog meer de verantwoordelijkheid voor je eigen ontwikkeling en je toekomstige functie bij NS. Je start met een individuele verbeteropdracht. De module Persoonlijk Leiderschap loopt ook dit jaar verder.
 • In beide functies ben je echt onderdeel van het team!
 • Gedurende het traineeship volg je een intensief opleidingstraject dat je vakinhoudelijk en persoonlijk sterker maakt. Je neemt deel aan een persoonlijk leiderschapstraject onder begeleiding van een extern gespecialiseerd opleidingsinstituut. Je leert NS extra goed kennen door ook business opdrachten uit te voeren buiten je eigen afdeling.
 • Uiteraard krijg je tijdens het techniek traineeship begeleiding en ondersteuning vanuit je afdeling, manager, mentor en externe begeleiders. We dagen je steeds uit in de vorm van cases en projecten.

Als techniek trainee kun je in principe in heel Nederland terecht. Veel van onze technische professionals werken in Haarlem en Utrecht. Maar ook in o.a. Berkel-Enschot, Amsterdam, Den Haag, Maastricht en Groningen wordt aan onze treinen gewerkt. Onze treinen zijn namelijk overal, dus onze technici ook. Samen werken ze aan treinmodernisering, onderhoud, schadeherstel en veiligheid. Ook in grote en kleine projecten liggen veel technische uitdagingen om Nederland in beweging te houden. Niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst.

Wil je een beeld krijgen hoe jouw werkweek als techniek trainee eruit kan komen te zien..

Klik hier

 als je wilt weten hoe de werkweek van Eric eruit ziet in de rol van implementatiemanager.

Klik hier

 als je wilt weten hoe de werkweek van Jon eruit ziet in de rol van system engineer.

Diversiteit en inclusie

Bij NS vinden we diversiteit en inclusie belangrijk, het maakt samenwerken leuker en het resultaat wordt er vaak beter van. Er zijn binnen NS verschillende netwerken waar je vrijblijvend lid van kan worden zoals;  

JongNS

, 

VariatioNS

Trainbow

 en 

Railsport

.  

Duurzaamheid

We blijven werken aan koploper zijn in duurzame mobiliteit. Dit doen we door op drie manieren te ondernemen: fossielvrij, groen en circulair. Zo rijden we al volledig op groene stroom. We werken nu hard aan de volgende stap in de energietransitie. Onze doelstelling is om in 2030 80% minder aardgas te gebruiken en in 2040 volledig fossielvrij te zijn. Wij willen het gebruik van nieuwe grondstoffen zoveel mogelijk beperken en de grondstoffen die we gebruiken zo lang mogelijk in de kringloop houden. Onze doelstelling is om in 2030 circulair in te kopen, onze materialen maximaal te (her)gebruiken en geen afval meer op kantoren, werkplaatsen en treinen te produceren.

Jouw onuitputtelijke enthousiasme helpt om van dit traineeship een succes te maken. Want als trainee ga jij voor het allerbeste. Je bijt je vast in mooie en uitdagende opdrachten en neemt daarbij initiatief. En omdat je ook je eigen weg binnen onze organisatie moet vinden, verwachten we dat je communicatief sterk bent. Het profiel is compleet als je aan de volgende eisen voldoet:

 • Je hebt in ieder geval een afgerond hbo- of wo-diploma in een technische richting. Onze treinen worden steeds digitaler, dus ook met een afgeronde opleiding in de richting bedrijfskunde of informatiemanagement kan je bij ons instromen in het techniek traineeship.
 • Voor deze functie zijn we specifiek op zoek naar high potentials, omdat we ook de doelgroep met weinig werkervaring een kans willen geven in onze organisatie. De meeste vacatures bij NS vragen om meer werkervaring.
 • Je hebt veel interesse in treintechniek.
 • Je bent ambitieus, resultaatgericht en je beschikt over een flinke dosis overtuigingskracht.

Jij blinkt in veel dingen uit. Eén daarvan is je doorzettingsvermogen. Want hoe lastig of stug een opdracht ook is, jij weet uit ervaring dat de beste resultaten je niet aan komen waaien. Je beschikt over een goede zelfreflectie en weet waar jouw ontwikkelpotentieel zit. Samenwerken is voor jou niet alleen een werkvorm, het is jouw werkhouding. Het lukt je daardoor om betrekkelijk eenvoudig je weg binnen de NS-organisatie te vinden. Het netwerk dat je opbouwt komt je namelijk zeker van pas. Analytisch ben je ijzersterk, je bent in staat om processen te doorgronden en je weet dit te verzilveren met een heldere oordeelsvorming.

Maar vooral ook zijn we benieuwd naar jouw eigen mening, inbreng en visie op onderwerpen. NS wordt niet geleid vanuit 1 perspectief en juist die verschillen zorgen voor een gezond kritische balans en een doordacht geheel.

Werken bij NS betekent dat jij hét verschil kunt maken in de dynamische wereld van duurzame mobiliteit. Jij helpt mee om Nederland bereikbaar te houden, voor iedereen. Bij NS krijg je veel vrijheid. De mogelijkheden om je te ontwikkelen zijn groot. We beloven je dat geen dag hetzelfde is. En als één van de mooiste werkgevers van Nederland hebben we nog meer te bieden. Voor deze functie onder meer:

 • Een salaris van € 3.269,- bruto per maand.
 • Een 36-urige werkweek.
 • Vijf weken vakantie (180 uur) bij 36-urige werkweek.
 • 1,1 maal je contractuele arbeidsduur per week persoonlijk budget (verlof onderdeel van keuzeplan).
 • De mogelijkheid om 3 christelijke feestdagen om te ruilen voor 3 niet-christelijke feestdagen.
 • 3% eindejaarsuitkering, 8% vakantietoeslag en een 

  uitstekende pensioenregeling

  .
 • Je treinreizen in de 2e klas zijn gratis; in de 1e klas reizen kan tegen een kleine eigen bijdrage.
 • Korting op Europese treinreizen zodra je 1 jaar bij NS werkt.
 • Een keuzeplan met o.a. fietsenplan, extra pensioenopbouw of extra vakantiedagen.
 • Contract voor 2 jaar, mogelijkheid tot een vast dienstverband na je traineeship. 
 • Wil je meer weten? Bekijk dan 

  hier

   de NS cao.

En? Wil jij een prachtfunctie in de techniek? Solliciteer dan direct (maar zeker uiterlijk maandag 2 mei 2021) via de sollicitatiebutton hieronder.

Je kunt je sollicitatie richten aan Christel Kelly, corporate recruiter techniek. Stuur je CV in en je motivatie, zodat wij een goed beeld van jou krijgen. Binnen enkele minuten ontvang je een automatische bevestiging van jouw sollicitatie, en uiterlijk binnen 2 weken ontvang je onze reactie.

Goed om te weten

 • Het traineeship start op donderdag 1 september 2022. 
 • Het maken van een persoonsprofiel; een (e-)assessment wat jou en ons meer inzicht geeft in jouw capaciteiten en persoonskenmerken en een achtergrond onderzoek maken deel uit van de sollicitatieprocedure.
 • We zijn bereikbaar voor vragen via Whatsapp. We zullen ons best doen jouw vraag binnen twee werkdagen te beantwoorden. Je kan ons bereiken op 06 – 3071 8102
 • Je kunt ook altijd even contact opnemen met Karin van de front office via 

  recruitment@ns.nl

   .
 • De eindselectiedag is op woensdag 1 juni, zorg dat je deze datum vrij houdt!
 • Bij NS vinden we iedereen uniek. Dit zie je in alles wat we doen, en dus ook in ons aannamebeleid.
 • Met deze vacature willen wij zelf onze nieuwe collega werven. Dit is dan ook géén oproep voor acquisitie.

Extra informatie

Status
Inactief
Opleidingsniveaus
HBO, Universiteit
Plaats
Utrecht
Werkuren per week
36 -
Dienstverbanden
Stage

Utrecht | Stage | HBO | Universiteit

We heten wel YoungCapital, maar iedereen is even welkom. Ook als je al wat meer ervaring hebt. Meer weten? Check onze FAQ.