Helaas, deze vacature is niet actief.

Expert Lead Governance & Oversight (Amsterdam)

In het... Het Compliance AML & Sanctions team binnen ABN AMRO bestaat uit zo’n 30 experts op het gebied van anti-witwassen (AML), voorkomen van terrorisme financiering, sancties en het bestrijden van andere financiële...

Beschrijving

In het kort

Het Compliance AML & Sanctions team binnen ABN AMRO bestaat uit zo’n 30 experts op het gebied van anti-witwassen (AML), voorkomen van terrorisme financiering, sancties en het bestrijden van andere financiële criminaliteit. Vanuit onze 2e-lijns Compliance rol zijn we eigenaar van het ABN AMRO AML en Sanctie beleid, en geven we advies aan de business en senior management over risicobeheersing, implementaties en incidenten. We zorgen ook voor de tijdige melding van ongebruikelijke transacties voor alle Nederlandse entiteiten van ABN AMRO, en het onderhouden van de relevante lijsten in de klant- en transactie-filtering systemen. Daarnaast controleren we ook de kwaliteit van systemen en processen in de 1e lijn, en werken we samen met andere banken en de overheid om de effectiviteit van het bestrijden van financiële criminaliteit te verbeteren.


Het team levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de invulling van de poortwachtersrol binnen ABN AMRO, en uiteraard ook aan een veiligere samenleving doordat criminelen een beetje minder kans krijgen. Dit doen we uiteraard niet alleen: we werken nauw samen met andere teams binnen de Compliance functie, maar ook met de vele collega’s in de Business Lines en de Detecting Financial Crime (DFC) afdelingen in Innovation, Technology en Operations. 
Binnen het Compliance AML & Sanctions team houden zo’n 5 mensen zich bezig met het invullen van Governance & Oversight. Dit sub-team is verantwoordelijk voor een aantal belangrijke taken, waaronder:


Governance
•    Secretaris rol van de Financial Crime Risk Committee, inclusief agenda beheer en beoordelen van de kwaliteit van documenten. Tevens inhoudelijk bijdragen aan relevante documenten vanuit Compliance AML & Sanctions.
•    Coördinatie en review van input voor rapportages naar Compliance MT, senior management, DFC en externe partijen waaronder toezichthouders (o.a. DNB, ECB, MinFin)
•    Coördineren van input naar het Compliance en Risk MT.
•    Samenstellen van het Compliance AML & Sanctions Annual Plan en Report, inclusief capaciteitsmanagement en budgetten.


Oversight
•    2delijns toezicht op de activiteiten in de 1e lijn, zowel de business-as-usual activiteiten binnen de Client Life Cycle processen als het ‘1st Line Delivery Plan’ change programma in samenwerking met de Business Compliance Officers (BCOs).
•    Onderhoud van het Client Integrity Risk dashboard, inclusief het analyseren, voorzien van commentaar en het organiseren en coördineren van relevante concrete acties..
•    Review en validatie van de Client Integrity Risk gerelateerde aspecten van de SIRA’s.
•    Organiseren en coördineren van 2de lijns deep-dives in relevante AML en Sancties onderwerpen. 
•    Opvolging en controle van bankbrede openstaande acties om bevindingen, issues en audit items op gebied van Client Integrity risks te sluiten. 

Je werk

Als Expert-Lead geef je leiding aan de collega’s van Governance & Oversight. Dit is een zichtbare rol vooral ook buiten het Compliance AML & Sanctions team. Je zal veel contact hebben met de management teams van DFC, 1e lijns Business Line teams, Business Compliance Officers, en de Compliance en Risk MT’s. Hierbij is het ook belangrijk dat je plaats zult nemen in relevante forums, zoals Programma Boards en Steering Committees; indien nodig kunt optreden als vervanger (onder delegatie) van de Global Head of AML & Sanctions.

 

Hierbij is het belangrijk dat je goed de balans weet te vinden tussen de counterveiling power van de Compliance, en de adviserende en ondersteunde rol die wij hebben. Daarnaast is het belangrijk om invulling te kunnen geven aan een risicogebaseerde aanpak. Dit doe je uiteraard niet alleen en gaat in samenspraak met het AML & Sanctions team.

 

Vanuit management oogpunt is het belangrijk dat het zelfsturende karakter van het Governance & Oversight team bewaard blijft: collega’s zijn goed in staat om in onderling overleg werkzaamheden te beleggen, binnen de gestelde prioritering. In deze rol neem je ook plaats in het Compliance Leadership Team.
 

Werkomgeving

De afdeling Compliance draagt bij aan het gezamenlijke bankbrede doel: samen dragen wij bij aan het vertrouwen van onze klanten, de maatschappij, de medewerkers van ABN AMRO en daardoor onze toezichthouders en andere stakeholders. Compliance monitort, signaleert, analyseert, beoordeelt, rapporteert en adviseert over compliance risico’s van de bank en is het aanspreekpunt voor de toezichthouders en overheidsinstanties (AFM, DNB, FIU, etc.) op diverse gebieden, zoals bijvoorbeeld cybercrime, klantbelang centraal en het voorkomen van het oneigenlijk gebruik van ons financieel systeem zoals witwassen en terrorisme financiering.

Je profiel

Jij hebt een passie voor het bestrijden van financiële criminaliteit. Je begrijpt dat de financiële sector hier een belangrijke rol in moet en wil spelen, dat zaken in het verleden niet altijd goed gewerkt hebben en er nog veel werk te doen is. Je snapt dat mensen, data, systemen en algoritmes de kern vormen van goede anti-witwas controles. Je hebt concrete ervaring met anti-witwas maatregelen binnen een financiële instelling, kent je weg binnen de regelgeving, leidraden en andere publieke informatie, en kun je de vereisten vertalen naar praktische, risicogebaseerde maatregelen. 


Ook heb je concrete ervaring in het omgaan met interne en externe senior stakeholders en forums in een grote instelling. Het spanningsveld tussen samenwerking en counterveiling power binnen het Three Lines of Defense model is voor jou bekend terrein. Je kunt op een constructieve manier omgaan met situaties waarin Compliance toch echt een grens moet trekken. Als laatste heb je ervaring met het aansturen van kenniswerkers binnen een zelfstandig team. Je begrijpt dat een motiverende werkomgeving erg belangrijk is voor collega’s, maar dat dit voor iedereen iets anders kan betekenen.


Daarnaast ben je uiteraard analytisch ingesteld, weet je hoofd- van bijzaken te onderscheiden en houd je van werken in een team. Je weet in nauwe samenwerking met andere collega's in korte tijd een resultaat neer te zetten. Je hebt een goede portie zelfkennis en je wilt jezelf continu verbeteren. Je bent veranderingsgericht en houdt van werken in een wereld die continu in beweging is. Je vindt het leuk om creatief bezig te zijn in je werk en deze eigenschap aan te boren. Los van het samenwerken heb jij ook veel autonomie, jij kan zelf goed beslissingen nemen en toon je eigenaarschap. 

 


Profiel 
•    Je hebt aantoonbare ervaring (10-15 jaar) in het werken aan of binnen financial crime risk management.
•    Je hebt gewerkt binnen het Three Lines of Defense model en begrijpt de verhoudingen tussen de 1e, 2e en 3e lijn binnen een financiële instelling.
•    Aantoonbare ervaring in het omgaan met senior stakeholders, presenteren aan senior committees (Boards) en externe partijen (o.a. toezichthouders).
•    Kennis van project- en veranderingsmanagement, administratieve organisatie, risicobeheersing en- beoordeling, monitoring, rapportage, onderzoeksmethoden, ethische vraagstukken, financiële dienstverlening en kwaliteitsbewaking.
•    Je weet je weg te vinden binnen wet- en regelgeving (Wwft, 4/5AMLD, WTR2), leidraden (MinFin, DNB, EBA), en andere publieke informatie (o.a. FATF, EU, Moneyval, Egmont Group) op het gebied van witwassen, sancties en andere financiële criminaliteit.
•    Je hebt inlevingsvermogen, overtuigingskracht, goede communicatieve vaardigheden, bent besluitvaardig en doortastend.
•    Kennis van de ABN AMRO organisatie, betrokken afdelingen, gremia en processen is een pré.

Wij bieden

De afdeling Compliance investeert in een omgeving waarin iedereen in staat is persoonlijk leiderschap te tonen. We hebben een informele manier van werken met focus op expertise en samenwerking. Wij investeren in expertise door het bieden van (externe) opleidingen en coaching “on the job”. Met expertise bedoelen wij zowel kennis als de skills. 

Extra informatie

Status
Inactief
Plaats
Amsterdam
Dienstverbanden
Stage

Amsterdam | Stage accountancy | Stage

Schrijf je nu in!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van nieuwe interessante vacatures en altijd binnen 1 muisklik kunnen solliciteren? Schrijf je in als werkzoekende!

DIRECT INSCHRIJVEN

We heten wel YoungCapital, maar iedereen is even welkom. Ook als je al wat meer ervaring hebt. Meer weten? Check onze FAQ.